Platforma DA ar putea declanșa un referendum privind votul mixt

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Platforma Demnitate și Adevăr nu renunță la acțiunile privind revenirea la sistemul electoral proporțional, după ce actuala guvernare a votat pentru sistemul mixt.

După ce au cerut Parlamentului declanșarea unui referendum asupra acestui subiect, solicitare ignorată de Legislativ, reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr iau în calcul colectarea de semnături în acest sens.

O decizie în acest sens a fost luată sâmbătă, în cadrul Consiliului Politic Național al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr.

„Organul reprezentativ al Platformei DA reiterează că referendumul legislativ privind anularea modificărilor din Codul electoral, care prevăd întroducerea sistemului electoral mixt, este mijlocul constituțional eficient de eliminare a acestui derapaj antidemocratic cras, comis de guvernarea hibrid Plahotniuc-Dodon. Luând act de refuzul guvernării de a da curs inițiativei Platformei DA privind organizarea unui referendum pe acest subiect, Consiliul Politic Național a împuternicit Biroul Politic Permanent și presedintele formațiunii să extindă discuțiile privind oportunitatea demărării procesului de declanșare a plebiscitului enunțat și cu alte forțe de opoziție reală, precum și cu societate civilă, independentă”, se arată într-un comunicat al formațiunii politice.

În contextul următoarelor alegeri parlamentare, Consiliul Politic Național al Platformei DA a susținut ideea creării unei alianțe antioligarhice, democratice și proeuropene cu Partidul Acțiune și Solidaritate, bazate pe principiile de paritate și reciprocitate promovate de Biroul Politic.

„Alianța presupune formarea unui bloc electoral pe liste comune și înaintarea candidaților comuni pe circumscripții (în eventualitatea rămânerii în vigoare a sistemului electoral mixt și participării la scrutin)”, precizează formațiunea politică.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...