„Anticorupția” din Arabia Saudită: Prinți arestați pentru consolidarea puterii viitorului rege

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Zeci de arestări au fost efectuate în weekend în Arabia Saudită de către o comisie anticorupție controlată de prințul moștenitor Mohamed ben Salman. Care să fie scopul acestei mișcări? – se întreabă comentatorii citați de RFI România.

Potrivit canalului oficial saudit Al-Arabiya, pritre victime se află prințul miliardar Al-Walid ben Talal, zeci de foști și actuali miniștri, și șefi ai Gărzii Naționale Saudite, o forță de elită a regatului saudit.

Oficial, aceste acțiuni sunt rezultatul muncii unei comisii anticorupție creată prin decret regal și condusă de tânărul prinț Mohamed ben Salman, de 32 de ani. Această comisie atotputernică are dreptul „să efectueze investigații, să ordone arestări, să suspende pașapoarte, să înghețe conturile bancare și activele persoanelor implicate în practici corupte”, spune Al-Arabiya.

„Aceste arestări sunt menite să-i reducă la tăcere pe cei care, în Arabia Saudită, își exprimă nemulțumirea față de criza cu statul Qatar și comportamentul saudit în războiul din Yemen. Și, în cele din urmă împotriva tuturor celor care își exprimă nemulțumirea față de reformele prințului Mohamed ben Salman”, scrie la rându-i Courrier International, citând un expert al regiunii.

Dar cea mai grea parte rămâne de făcut, continuă Courrier International: transformarea fundamentală a unei economii și a unei societăți bazate pe veniturile din petrolul. Și asta, prințul va trebui să o facă singur.

„Este greu de crezut că MBS va reuși să-și îndeplinească programul ambițios numai prin decrete regale”, scrie și The Economist. În cele din urmă, prințul va fi nevoit să treacă și printr-o formă de consultare democratică.

Unsprezece prinți, patru miniștri actuali și zeci de foști miniștri, precum și mai mulți oameni de afaceri proeminenți au fost arestați sâmbătă seara în regat, într-o acțiune fără precedent a autorităților. Arestările au avut loc la scurt vreme după înființarea comisiei anticorupție, condusă de prințul moștenitor Mohammad bin Salman, în vârstă de 32 de ani. Prințul moștenitor, care controlează principalele pârghii ale guvernării, de la apărare la economie, pare că încearcă să pună capăt contestărilor interne înaintea transferării oficiale a puterii de către tatăl său, regele Salman, în vârstă de 81 de ani, potrivit AFP, citată de Agerpres.

La sfârșitul lunii octombrie, el a promis o Arabie Saudită „modernă”, distanțându-se de imaginea unei țări mult timp considerate ca exportatoare a wahhabismului, o versiune strictă a islamului care se consideră că a inspirat numeroși jihadiști din întreaga lume. Prințul moștenitor a lansat mai multe proiecte de reformă — dreptul pentru femei de a conduce mașinile și deschiderea de cinematografe, mai ales — care marchează cea mai mare transformare culturală și economică din istoria modernă a regatului. În același timp, el a procedat la consolidarea puterii sale politice, în special printr-un val de arestări de disidenți, printre care clerici influenți și intelectuali.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...