Provincia Khanh Hoa — cunoscută pentru populara staţiune turistică Nha Trang — a raportat 23 de morţi, a indicat Comitetul naţional pentru căutare şi salvare din Vietnam, într-un raport adresat guvernului.

Autorităţile din Da Nang, care va găzdui în această săptămână Forumul de cooperare economică Asia-Pacific (APEC), au raportat daune minore.

Potrivit AFP, nu departe de Da Nang, oraşul istoric Hoi An, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost inundat, iar turiştii au fost evacuaţi din hoteluri în bărci. Soţiile liderilor mondiali care se vor întâlni la APEC urmau să viziteze Hoi An în această săptămână, însă autorităţile nu au precizat dacă vizita va mai avea loc. De asemenea, Hue, vechea capitală imperială, a fost inundată, potrivit DPA.

Taifunul Damrey a atins sâmbătă uscatul, însoţit de vânturi de până la 135 de kilometri pe oră, a indicat Comitetul Central pentru prevenirea şi controlul dezastrelor.

Taifunul a distrus aproximativ 23.000 de case şi a deteriorat alte 40.000, a distrus liniile electrice şi a smuls din rădăcini copaci. Zece nave de marfă şi circa 1.300 de ambarcaţiuni au fost scufundate.

În unele provincii, precipitaţiile au atins 1.479 milimetri în ultima săptămână, iar numeroase oraşe au fost inundate, apa ajungând în unele locuri până la 1,5 metri.

Potrivit AFP, nivelurile atinse de ape sunt aproape de cele record înregistrate în 1997. Patru provincii din centrul şi sudul ţării sunt în prezent afectate de inundaţii. În total, peste 30.000 de persoane, inclusiv turişti străini, au fost evacuaţi pe măsură ce furtuna s-a apropiat.

De la începutul anului 2017, circa 12 furtuni puternice au lovit această ţară, cel puţin 240 de persoane fiind ucise sau date dispărute în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren.

Potrivit Băncii Mondiale, în Vietnam, dezastrele naturale s-au soldat cu moartea a 13.000 de persoane şi cu daune de peste 6,4 miliarde de dolari în ultimii 20 de ani.