Regiunea transnistreană, aflată sub ocupaţie, unde nu există o libertate a vieţii politice, s-a ales cu două circumscripţii, diaspora – unde se află peste 800.000 de cetăţeni ai R. Moldova – cu trei circumscripţii: una pentru regiunea de Est, alta pentru Europa Occidentală şi una pentru SUA şi Canada.

În regiunea transnistreană, care ar avea conform datelor oficiale din regiune, o populaţie de 475.000 de locuitori, va fi creată o circumscripţie pentru raioanele Dubăsari, Camenca, Râbniţa şi Grigoriopol, iar cealaltă – pentru raionul Slobozia, oraşul Tiraspol şi municipiul Tighina. Cât priveşte diaspora, o circumscripţie va fi oferită statelor din Est unde, conform datelor Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), ar fi circa 477.000 de conaţionali în Federaţia Rusă şi 17.000 în Ucraina.

O circumscripţie va reveni conaţionalilor din Europa Occidentală unde, conform datelor MAEIE, sunt peste 200.000 de cetăţeni, iar a treia circumscripţie – pentru SUA şi Canada, unde se estimează că există 65.319 cetăţeni ai R. Moldova. Totodată, membrii Comisiei au aprobat lista celor 46 de circumscripţii uninominale permanente (cu circa 60.000–65.000 de alegători la o circumscripţie), ce cuprind unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, inclusiv municipiile Chişinău (11 circumscripţii) şi Bălţi (două circumscripţii), precum şi UTA Găgăuzia (două circumscripţii). Lista însumează în total 51 de circumscripţii şi urmează să fie expediată Guvernului spre aprobare.

Diaspora este neglijată

Potrivit unei analize efectuată de Asociaţia „Promo-Lex”, cetăţenilor din diaspora ar trebui să li se repartizeze circa 12,28% sau şase circumscripţii din totalul de 51 de circumscripţii uninominale. Fosta deputată, Stela Jantuan, consideră că era evident din start că această comisie va lucra ca să faciliteze rămânerea la putere a partidelor de la guvernare – PD, PSRM – şi că următoarele alegeri parlamentare vor fi încadrate într-o schemă cinică, frauduloasă, care nu are nimic în comun cu interesele şi perspectiva de dezvoltare a R. Moldova, scrie Jurnal de Chişinău.

90% din membrii comisiei pentru constituirea circumscripţiilor uninominale sunt reprezentanţi ai PD şi PSRM, partidele de opoziţie au refuzat delegarea reprezentanţilor lor.

Regiunea aflată sub ocupaţie este favorizată

Comentatorul politic Anatol Ţăranu consideră că s-a exagerat cel mai mult când s-a spus că sistemul electoral actual va apropia reprezentanţii puterii de popor. Or, un deputat ca să voteze o lege importantă va trebui neapărat să facă parte dintr-un grup parlamentar ori dintr-un partid. În viziunea sa, circumscripţiile, în actuala formulă, sunt departe de normalitatea electorală. „Diaspora este năpăstuită prin acest număr mic de circumscripţii. Cât despre Transnistria, cum poţi să organizezi alegeri într-o zonă ocupată, unde nu există libertate a vieţii politice, a exerciţiului democratic fără de care alegerile nu pot fi libere şi corecte. Toţi participanţii care vor veni la alegeri din Transnistria volens-nolens vor resimţi asupra lor dictatul şi monopolul informaţional din regiune. Ei nu sunt parte a vieţii şi a exerciţiului democratic din RM. Asta este problema cea mai spinoasă cu care ne vom confrunta”, susţine Ţăranu.