Pericolul circumscripțiilor uninominale: Pe listele socialiștilor sau în circumscripții sub chipul socialiștilor vor putea trece anumiți democrați

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Modul în care au fost stabilite circumscripțiile uninominale pentru alegerile parlamentare din 2018 ridică multiple semne de întrebare, spune analistul politic Igor Volnițchi, care așteaptă o explicație publică din partea Comisiei naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale. De partea cealaltă, analistul Andrei Popov spune că Partidul Democrat ar trebui să ofere explicații în acest caz. Ambii însă admit că în cadrul viitoarelor alegeri ar putea fi introdus al doilea tur, în caz contrar socialiștii vor câștiga majoritatea mandatelor în circumscripții, iar, după cum se poate observa, nu acesta ar fi miza PD.

Igor Volnițchi spune că reprezentanții PD, conform listelor de partid, nu au posibilitatea să acumuleze un număr considerabil de voturi, astfel au inventat sistemul mixt pentru a păstra puterea, acesta însă ar urma să creeze mult haos.

„Am întrebat, ce părere au Partidul Comuniștilor, Partidul „Acțiune și Solidaritate”, Partidul „Demnitate și Adevăr”, „Partidul Nostru”. Toate au zic că deocamdată își elaborează o poziție oficială și o vor anunța în cadrul unei conferințe de presă. În afara Partidului Democrat și, parțial, a Partidului Socialiștilor, celelalte consideră că aceasta poate duce la un haos, deoarece aceste circumscripții uninominale includ satele din diferite raioane. Și, din câte am înțeles, toate aceste partide, încearcă să înțeleagă, care este aici logica. (…) Mi se pare că această Comisie Națională trebuia să vină cu anumite explicații. Dacă nu a făcut-o până acum, ar trebui să o facă măcar în zilele următoare”, declară Volnițchi într-o emisiune de la Europa Liberă.

Andrei Popov spune că uitându-ne la această hartă și ținând cont de matematică, se înțelege că, de la bun început, socialiștii, votând și promulgând acest sistem, au pierdut din mâini toate pârghiile. „Ei au știut, dar nu au vrut să lupte în mod real. Și apare impresia că din anumite considerente, în mod conștient, au decis să ajute Partidului Democrat”, spune acesta.

Deși admite că între socialiști și democrați există anumite înțelegeri, Volnițchi spune că democrații niciodată nu permit partenerilor săi declarați sau nedeclarați să crească decât până la un anumit nivel, astfel nu le vor permite socialiștilor să câștige majoritatea mandatelor în circuscripțiile uninominale, prin introducerea turului doi de scrutin.

„Cei care fac legi în această țară, inclusiv cele în domeniul electoral, în domeniul Codului Electoral, întotdeauna își urmăresc scopul. Eu nu cred că ei atât de ușor le vor permite socialiștilor să câștige majoritatea mandatelor în circuscripțiile uninominale. Da, eu știu despre teza că sunt mai multe dovezi că între socialiști și democrați există anumite înțelegeri, însă democrații niciodată nu permit partenerilor săi declarați sau nedeclarați să crească decât până la un anumit nivel. Și este foarte mare probabilitatea că, adunând mandatele pe care ei le vor obține după listă de partid, și mandatele pe care ei le vor obține în circumscripții uninominale, ei vor putea să obțină majoritatea. Și atunci democraților aproape nu le vor rămâne pârghii de influență asupra lor. De aceea, pentru ei este foarte important să diminueze influența socialiștilor până la un anumit nivel. Toate acestea duc la concluzia că, probabil, la un moment dat, în ultimul moment va fi introdus turul doi de alegeri”, mai spune Volnițchi.

Acesta apreciază că democrații până acum au fost interesați să păstreze o anumită aparență a înțelegerii între ei și socialiștii, deoarece dacă socialiștii și Dodon s-ar fi expus pe această temă în una din emisiunile televizate, dacă între ei nu ar fi existat o înțelegere, socialiștii ar fi rechemat reprezentanții săi din această Comisie.

Și Andrei Popov este de părere că nu pentru socialişti promova Partidul Democrat atât de activ acest sistem, deoarece „ei au grijă, în primul rând, de propriile lor interese, iar pe socialiști îi folosesc”.

„Așa cum arată practica, socialiștii sunt bucuroși să fie folosiți. Liderii acestui partid (PD – n.r.) ne-au învățat că atunci când ei încearcă să ne convingă de ceva, ei, cel mai probabil, se pregătesc de contrariul. Ar fi logic să aibă loc turul doi și atunci socialiștii, bineînțeles, ar fi avut mai puține șanse. Însă aceasta nu este unica șansă prin care Partidul Democrat poate să-i vânture pe socialiști. Există și alte metode”, spune Popov.

În context acesta admite că „pe listele socialiștilor sau în circumscripțiile uninominale sub chipul socialiștilor vor putea trece animiți democrați”, iar asta reprezintă un anumit risc nu atât pentru Igor Dodon, cât pentru forțele antioligarhice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...