08:42:23 19.04.2024
Stiri

Brexitul, oficialii, profesorul și spionul: Cum TRAGE Rusia SFORILE în Marea Britanie

Reportaj 06.11.2017 08:01 Vizualizări1949 Autor: Ziarul National


Brexitul, oficialii, profesorul și spionul: Cum TRAGE Rusia SFORILE în Marea Britanie Sursa: ziare.com

Dezvăluirile legate de George Papadopoulos, fost consilier pe probleme de politică externă în echipa de campanie a lui Donald Trump, apărute în presă în ultimele zile, nu șochează doar SUA, ci și Marea Britanie. Ele scot la iveală inclusiv legăturile dintre Rusia și Marea Britanie și cum Kremlinul trage sforile inclusiv la Londra, arată presa din regat.

George Papadopoulos, membru al fostei echipe de campanie a președintelui Donald Trump, inculpat în cadrul anchetei privind amestecul Rusiei în alegerile din SUA, i-a scris într-un mail superiorului său ierarhic, în 25 aprilie 2016 sau aproape de această dată, că eforturile sale de a intra în contact cu Moscova, la cele mai înalte niveluri, dau roade: „Guvernul rus are o invitație deschisă, făcută de Putin pentru Trump, pentru a se întâlni când (Donald Trump - n. red.) este pregătit”, arată The Guardian.

În continuarea mailului trimis de Papadopoulos în aprilie se mai arată că o astfel de întâlnire poate avea loc la Londra, din moment ce „astfel de guverne tind să comunice un pic mai deschis atunci când se află în orașe neutre”.

George Papadopoulos, în vârstă de 30 de ani, a fost arestat de FBI în iulie, iar documentele judiciare prezentate în investigația procurorului special Robert Mueller arată că el a avut o serie de întâlniri cu un bărbat pe care FBI îl descrie că fiind un „profesor din Londra”.

Conform The Guardian, ar fi vorba nu doar despre o legătură dintre campania lui Trump cu regimul lui Putin, ci și de prima dovadă concretă a implicării și chiar rolului central avut de Marea Britanie.

E vorba de un scandal care are toate șansele să escaladeze, menționează sursa. În Marea Britanie abia acum încep să apară primele întrebări în ceea ce privește legăturile cu Rusia sau amestecul acesteia în Marea Britanie.

Sursă notează că Rusia s-a folosit de mediul online și rețelele sociale pentru a se amesteca în campania electorală din SUA, fapt la care Facebook s-a referit deja în septembrie, când a anunțat că aproximativ 100.000 de dolari au fost cheltuiți doar din iunie 2015 până în mai 2017, în scopul cumpărării de reclame pe rețeaua de socializare, circa 3.000 de spoturi, toate asociate cu sute de conturi fictive și pagini care încălcau flagrant politicile companiei operate de pe teritoriu rusesc.

O parte dintre acești bani au fost utilizați în scopuri potențial politice. Reclamele nu vizau un anumit candidat și nici nu cereau explicit oamenilor să voteze cu cineva anume, însă s-au focalizat pe aducerea în atenția publicului a unor subiecte de natură să divizeze societatea, de la drepturile LGBT, la problema imigrației sau posesia de arme de foc, anunța Facebook în septembrie, afirmând că aceasta ar putea fi o dovadă a implicării Rusiei în campania electorală din SUA.

Însă Facebook nu a făcut nicio investigație internă legată de Brexit și nici vreun anunț al unei eventuale implicări, mai notează sursă. „Niciun cuvânt”, remarcă Guardian. Iar mulți specialiști britanici afirmă că „nu e deloc plauzibil ca Marea Britanie să nu fi fost o țintă a Rusiei”.

De altfel, The Observer scria, citând o sursă din cadrul serviciilor britanice de informații, că Londra „este un cuib de spioni”. „E mai multă activitate de spionaj acum, aici, decât era la apogeul Războiului Rece”.

„Profesorul londonez”

În 25 aprilie 2016, lumea nu avea habar cine era Papadopoulos, despre legăturile dintre Trump și Rusia sau cine era „profesorul din Londra”, identificat între timp ca fiind Joseph Mifsud, originar din Malta, în vârstă de 57 de ani.

De altfel, Mifsud a confirmat că el e „profesorul londonez”, însă a negat legături cu Kremlinul.

Conform unor documente ajunse pe mâna jurnaliștilor The Observer, atât Mifsud, cât și Papadopoulos aveau însă legături în guvernul britanic.

Conform sursei, au existat o serie de întâlniri între profesorul Mifsud și Alok Sharma, din cadrul Ministerului britanic al Afacerilor Externe, cel care până în iunie, anul acesta, a răspuns de relația cu Asia și Pacific. A urmat o întâlnire dintre profesor și actualul ministru de Externe din Marea Britanie, Boris Johnson, la un eveniment de strângere de fonduri. Mifsud chiar i-a spus unui coleg că pleacă de la Roma pentru a reveni în Londra, pentru a „lua cina cu Boris Johnson”.

Apoi, a existat și o întâlnire a lui Tobias Ellwood, subsecretar de stat pentru Ministerul Afacerilor Externe al Marii Britanii, cu Papadopoulos, în septembrie 2016. Ellwood a refuzat să răspundă la întrebările presei legate de cum s-a stabilit această întâlnire și ce s-a discutat.

Iată că nu mai puțin de trei oficiali britanici au fost abordați în diverse feluri. Cu toate acestea, remarcă sursa, atunci când e întrebat dacă există dovezi ale amestecului Rusiei în politica britanică, Boris Johnson neagă.

Spionul rus

Boris Johnson nici nu ar trebui să privească prea departe când e vorba de amestecul Rusiei în Marea Britanie. Conform Guardian, un pion important în campania „Vote Leave”, de ieșire a Marii Britanii din UE, a fost Matthew Elliott, în vârstă de 39 de ani. Boris Johnson a fost imaginea acestei campanii, dar cam atât, dă de înțeles sursa.

Matthew Elliott, strateg politic, a fost cel care s-a ocupat de campanie, inclusiv de fonduri. El fusese abordat încă din 2012 de Rusia, printr-un spion venit din această țară, ceea ce înseamnă că Kremlinul investește ani în a-și cultiva relațiile cu indivizi-cheie.

Spionul în cauză este Serghei Nalobin, inițial cu un post important în ambasada rusă din Londra. Conform Daily Telegraph, misiunea acestuia era de a-și face relații cu parlamentarii britanici, de a participa la conferințe și chiar la evenimente mai puțin oficiale.

În august 2015, permisiunea sa de a locui la Londra a fost brusc revocată. Autoritățile britanice nu i-au mai înnoit viza, lui și încă la trei diplomați de la Moscova. Acest moment nu a fost deloc o coincidență. Cu o săptămână înainte, ancheta privind moartea fostului spion KGB Alexander Litvinenko, otrăvit cu poloniu în 2006, arătase că „cel mai probabil a fost asasinat la ordinul dat personal de Putin”.

Mai multe anchete realizate inclusiv de The Guardian au arătat că Nalobin avea legături strânse cu FSB (serviciul secret al Federației Ruse) și încerca să-și creeze contacte în interiorul Partidului Conservator britanic. Serghei Cristo, născut în Rusia, dar care este activist conservator în Marea Britanie, a povestit pentru The Observer că a fost abordat de Nalobin, dar și-a dat imediat seama că intențiile acestuia nu erau cele afișate.

„Încerca din greu să găsească o poartă de intrare în Partidul Conservator și, inițial, a crezut că eu sunt aceea”, a povestit el. Nalobin i-a spus că l-ar putea ajuta cu strângerea de fonduri, arătând că ar fi interesat să doneze companii rusești care activau la Londra. „Știam că e ilegal”, își amintește Cristo.

Vacanță pe banii Rusiei, la Moscova

Revenind la Matthew Elliott, necunoscut în Marea Britanie în urmă cu câțiva ani, a fost fotografiat în 2012 într-o excursie de 10 zile la Moscova, plătită integral de guvernul rus, mai arată sursa.

Chiar Elliott a postat pe Facebook câteva poze din Moscova.

Apoi, când și-a anunțat logodna, în 10 ianuarie 2014, nu întâmplător primul care l-a felicitat a fost Nalobin. Imediat a răspuns Sarah Smith, logodnica lui Elliott.

18 luni mai târziu, Nalobin era gonit din Marea Britanie. Iar sâmbătă, Ellliott, care între timp a lansat organizația Brexit Central, a refuzat să răspundă întrebărilor primite din partea jurnaliștilor The Observer, legat de relația sa cu Nalobin.

Se pun, așadar, mai multe întrebări, printre care: Știa Boris Johnson de legăturile lui Elliott cu Rusia? Probabil, pentru că el însuși îl cunoștea pe Nalobin, răspunde The Guardian, care amintește că au și fost fotografiați, în mai multe rânduri, împreună, la ambasada rusă din Londra.

Guardian se întreabă ce alți oficiali ar avea legături cu Rusia și când va lua cineva inițiativa de a pune grei ca Facebook, Google și Twitter să răspundă la întrebări importante?

Guardian își încheie analiza cu o afirmație a lui Cristo, apropiat al văduvei Marina Litvinenko. În opinia sa, mulți dintre politicienii britanici sunt de o „naivitate fără speranță și deloc educați când vine vorba despre Rusia”.

Sursa: ziare.com


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md