11:34:05 28.03.2024
Stiri

FOTO // Tineri GENIALI care au schimbat lumea

Reportaj 05.11.2017 21:00 Vizualizări1977 Autor: Ziarul National


FOTO // Tineri GENIALI care au schimbat lumea sursa: eva.ro

Fiecare generaţie se poate mândri cu copii precoce şi adolescenţi foarte talentaţi şi dedicaţi. Calităţi precum creativitatea şi curiozitatea, caracteristice vârstei, sunt completate de încredere, de ambiţie şi de pasiunea cu care se aruncă în ceea ce fac. Ideile şi acţiunile lor aduc un plus de valoare pentru lumea noastră pe care o îmbunătăţesc.

Bright Side are dovada că vârsta nu contează când vrei să faci ceva important. Iată șapte tineri geniali care au schimbat lumea!

Ann Makosinski

În 2013, o tânără elevă în vârstă de 16 ani din Canada a creat Hollow Flashlight, o lanternă care converteşte căldura corpului în lumină. Spre deosebire de lanternele clasice, dispozitivul său nu are nevoie de o baterie pentru a funcţiona sau de energie cinetică.
Ea a inventat lanterna după ce a fost impresionată de povestea unei fete din Filipine care avea probleme la şcoală: fiindcă seara se întrerupea energia electrică, aceasta nu putea să-şi facă lecţiile acasă.
Ann a cheltuit doar 30 de euro pentru lanterna dedicată oamenilor nevoiaşi din ţările aflate în curs de dezvoltare.

Jack Andraka

S-a născut în 1997 şi era un copil obişnuit până când un apropiat al familiei sale a murit de cancer de pancreas. Această experienţă tristă l-a inspirat să caute un mod prin care boala să poată fi depistată mai devreme.
La 15 ani, Jack a inventat un nou tip de senzor care detectează prezenţa celulelor canceroase, cu o precizie de 25-50% mai mare decât toate testele anterioare. Metoda lui este mai ieftină şi mai rapidă - probabil de aceea a şi fost respinsă de aproape 200 de laboratoare până când, în sfârşit, a fost adoptată de Dr. Anirban Maitra, la centrul John Hopkins.

Alex Deans

Născut în 1997 (un an bun în materie de inteligenţă), Alex a creat la 12 ani iAid, un dispozitiv de navigaţie şi orientare foarte util pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Ideea i-a venit când a trebuit să ajute o femeie care nu vedea să treacă strada.
Alex a creat singur iAid, un device uşor de folosit care utilizează reţeaua GPS şi un compas pentru a detecta orice obstacol, ghidându-i pe nevăzători în direcţia corectă.

Malala Yousafzai

Cea mai tânără persoană din istorie distinsă cu Premiul Nobel s-a născut în Pakistan. A trăit într-un orăşel stăpânit de talibanii care le interziceau fetelor accesul la orice formă de educaţie. La 11 ani, a scris un blog pentru staţia locală BBC, dând voce dorinţei fetelor de vârsta sa de a studia.
La 15 ani, Malala a fost împuşcată în cap de un taliban în timp ce urca într-un autobuz pentru a merge la şcoală. A supravieţuit şi a fost trimisă la un spital din Birmingham, Marea Britanie, oraş în care trăieşte acum şi unde conduce mai multe programe de educaţie pentru tinerii defavorizaţi.

Elif Bilgin

La 16 ani, după doi ani de cercetare şi mai multe încercări eşuate, o fată din Turcia a inventat un proces prin care cojile de banane sunt transformate în bioplastic. Ideea ei poate reduce poluarea cu produse create prin prelucrarea petrolului.
În jurnalul său, ea a scris că Thailanda aruncă zilnic peste 200 de tone de coji de banane care ar putea fi folosite pentru un scop bun. A început să facă experimente şi în 2013 a primit Premiul pentru acţiune în ştiinţă, acordat de Google, în valoare de 50.000 de dolari.

Boyan Slat

Boyan, un adolescent de 16 ani din Olanda, a fost şocat când a văzut câte deşeuri din plastic există în apă în timp ce înota în Grecia, în vacanţă. A început să studieze problema poluării oceanelor în cadrul unui proiect ştiinţific din şcoala sa. La 18 ani, el a prezentat un sistem care foloseşte curenţii marini pentru a determina deşeurile din plastic să se grupeze, reducând procesul de curăţare a oceanelor de la milenii la câţiva ani.
Mai multe organizaţii şi companii au anunţat că sunt interesate de invenţia lui. Boyan este cea mai tânără persoană din lume care a primit din partea ONU cea mai înaltă distincţie pentru protejarea mediului.

Easton LaChappelle

La 14 ani, Easton a creat primul braţ robotic folosind piese LEGO şi fire de pescuit. Nu s-a oprit aici, iar de la joacă a ajuns la un proiect serios: el a folosit tehnologia printării 3D şi cunoştinţele pe care le-a acumulat singur pentru a transforma un prototip într-un dispozitiv funcţional şi abordabil ca preţ.
NASA a devenit foarte interesată de munca sa şi l-a invitat să se alăture echipei sale de cercetare în robotică. Acum, la doar 17 ani, LaChappelle lucrează pentru agenţia spaţială americană.

Sursa: eva.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md