21:27:34 18.04.2024
Stiri

Detalii fascinante despre LAIKA, prima fiinţă trimisă de oameni în spațiu

Știri 05.11.2017 20:40 Vizualizări1880 Autor: Ziarul National
Detalii fascinante despre LAIKA, prima fiinţă trimisă de oameni în spațiu


Pe 3 noiembrie 2017 s-au împlinit 60 de ani de când Laika, un câine maidanez luat de pe străzile Moscovei, a devenit primul animal trimis de om în spaţiu. Iuri Gagarin, primul om în cosmos, avea să ajungă pe orbita Terrei abia în 1961.

Laika a fost aleasă ţinându-se cont de anumite criterii. Câinele trebuia să aibă dimensiunile potrivite, să fie sănătos dar şi să dea bine în fotografiile oficiale. Mai mult, a fost aleasă o femelă deoarece se credea că acestea sunt mai docile decât masculii şi pentru că cercetătorilor le-a fost mai uşor să conceapă un costum care să-i acomodeze organele genitale.

Căţeaua avea să se îmbarce pe Sputnik 2, într-o misiune din care nu avea să se mai întoarcă. Sputnik 1 fusese, cu câteva luni înainte, nava care dusese primul satelit artificial în spaţiu.

Mulţi iubitori de câini din Vest au fost îngroziţi de faptul că Laika urma să moară. Pentru a calma spiritele, sovieticii au declarat că Laika a fost eutanasiată în utimele ei clipe. Totuşi, în 2002 s-a aflat că acest lucru nu a fost adevărat. Căţeaua a murit mistuită de căldura uriaşă din capsulă, la câteva ore după ce a ajuns în spaţiu. Cum misiunea a fost pregătită în grabă, cercetătorii nu au avut timp să izoleze bine de radiaţii şi razele directe ale Soarelui vehiculul spaţial.

Adilya Kotovskaya, dresorul căţelei şi biolog participant la misiune, a declarat pentru AFP că a simţit remuşcări înainte de a o trimite pe Laika în misiune: „Am rugat-o să ne ierte şi chiar am plâns când am îmbrăţişat-o pentru ultima dată”.


După ce capsula în care se afla Laika, moartă de multă vreme, a încheiat 2.570 de orbite în jurul Pământului, vehiculul a reintrat în atmosferă şi s-a prăbuşit în zona Caraibelor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md