Potrivit sursei citate, cei cinci foşti oficiali catalani au contestat mandatul european de arestare şi vor compărea duminică după-amiază în faţa unui judecător de instrucţie, care are la dispoziţie 24 de ore pentru a lua o decizie, a informat purtătorul de cuvânt al Procuraturii din Bruxelles, magistratul Guilles de Dejemeppe. Aceasta înseamnă că judecătorul trebuie să dea o decizie nu mai târziu de luni dimineaţă, ora locală 09:17. Până atunci, foştii oficiali catalani rămân în custodia poliţiei.

Cei cinci "au fost privaţi de libertate la (ora locală) 09:17, duminică (08:17 GMT). Un judecător de instrucţie va fi sesizat şi va avea la dispoziţie 24 de ore, pentru a decide dacă îi plasează în detenţie, îi eliberează condiţionat sau pe cauţiune", a declarat Dejemeppe, citat de AFP şi dpa. În cazul în care judecătorul de instrucţie consideră că cei cinci nu trebuie eliberaţi, ei vor fi transportaţi la închisoare. Procuratura din Bruxelles s-a aflat în contact cu avocaţii, cu care "a convenit" ca cei cinci să se predea la un comisariat din capitala Belgiei şi, cele convenite, "au fost respectate", a spus Dejemeppe.

"Doar avocatul, interpretul şi persoana vizată vor fi prezente" în cursul acestui tip de audieri, a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului din Bruxelles, care în niciun moment al declaraţiei sale nu le-a rostit numele "celor cinci".

Puigdemont a plecat în Belgia la sfârşitul săptămânii trecute, la scurt timp după ce procurorii spanioli au formulat acuzaţii împotriva tuturor celor 14 membri destituiţi ai guvernului regional catalan pentru răzvrătire împotriva statului, rebeliune şi deturnare de fonduri publice.

Un judecător spaniol a emis vineri noapte mandate europene de arestare după ce Puigdemont şi ceilalţi patru foşti miniştri nu s-au prezentat joi, la Madrid, să depună mărturie în cadrul unei audieri pe tema referendumului de independenţă organizat ilegal în Catalonia.