Fructul EXOTIC cu gust de carne care ar putea salva o țară
Fructul gigantic, cu aspectul unui obiect din era jurasică și cu un miros dulceag, este considerat unul „miraculos” pentru că ar putea salva milioane de oameni de la foamete datorită calităților lui nutritive.
Jackfruit-ul este unul dintre cele mai mari fructe din lume care cresc în copac. El poate cântări între patru și 45 de kilograme și conține sute de semințe bogate în proteine, potasiu, calciu și fier, ajutând astfel la creștere, potrivit Independent.
Fructul enigmatic crește în Asia și Asia de Sud, însă el este distribuit în toată lumea.
Nyree Zerega, un biolog din Chicago a studiat diversitatea genetică a arborilor de jackfruit din Bangladesh.
„În Bangladesh, unde jackfruit-ul este fructul național, este deseori considerat pe locul doi ca importanță după mango. Majoritatea celor care locuiesc la curte, își plantează un arbore de jackfruit”, afirmă Zerega.
Pe lângă hrană, jackfruit mai poate fi folosit și pentru alte lucruri:
Frunzele copacilor pot deveni hrană pentru capre sau alte animale.
Coaja portocalie a fructului este folosită în mod tradițional ca vopsea.
Arborii produc o substanță lipicioasă care poate fi folosită ca adeziv.
Pe cât de popular este în Bangladesh, fructul este evitat în India, deși ar putea aduce un beneficiu enorm milioanelor de oameni din acest stat care suferă de foame și malnutriție. Un arbore jackfruit poate oferi până la 150 de fructe.
Fructul în sine este o sursă bună de vitamina C, semințele conțin proteine, potasiu, calciu și fier. O cincime din jumătate de kilogram de fruct are aproximativ 95 de calorii.
„Este un miracol. Poate furniza nutrienți și calorii - totul ”, afirmă Shyamala Reddy, cercetătoare la Universitatea de Științe Agricole din Begalore, India.
Un singur fruct poate ține locul unei mese pentru o familie întreagă. Oamenii au găsit diverse moduri prin care pot prepara fructul: jackfruit curry, uscat, suc, chips, ca înghețată și utilizat pe post de făină – din semințele sale uscate.
Pentru a-l păstra o perioadă cât mai îndelungată fără să se strice, oamenii îl țin în cutii de conserve sau îl usucă și îl consumă sub formă de cipsuri.
De asemenea vegetarienii caută să consume acest fruct pentru că are un gust asemănător cu carnea de porc.
Jackfruit ajută în prevenirea apariţiilor celulelor canceroase luptând cu radicalii liberi din organism tocmai pentru că are o cantitate semnificativă de fitonutrienţi, izoflavone, lignani şi saponine.
Sursa: digi24.ro
OBIECTIV // R. Moldova și Ucraina ar putea începe negocierile de aderare la UE până pe 30 iunie 2024: „Este important ca, înaintea aderărilor efective, oamenii din Republica Moldova să beneficieze de cât mai multe programe europene”
Grădinița din satul Măgurele va găzdui și gimnaziul din sat, după o renovare capitală
VIDEO // Poliția a REȚINUT patru presupuși escroci, care puneau în aplicare schema cu „ruda implicată în accident”. Victimele au fost deposedate de aproape un MILION de lei