Furtuna care a lovit sâmbătă coasta meridională este cea mai gravă din ultimele decenii. Zona este deseori afectată de furtuni, în special în partea de nord.

Precipitaţiile puternice au provocat inundaţii, iar rafalele de vânt, cu viteze de până la 130 km/h, au smuls acoperişuri şi stâlpi de electricitate. Potrivit departamentului care gestionează catastrofele, 27 de persoane au decedat, 22 sunt date dispărute, iar 40.000 de locuinţe au fost deteriorate.

Provincia Khan Hoa, situată în zona de coastă, unde se găseşte plaja cu nisip alb Nha Trang, cunoscută în lumea întreagă, a fost cel mai grav afectată, înregistrându-se 16 morţi şi 10 răniţi, potrivit unui bilanţ guvernamental.

Peste 30.000 de persoane, printre care şi turişti străini, au fost evacuate din zonă înainte de declanşarea furtunii.

Peste zece zboruri au fost anulate, în timp ce cursele feroviare au fost suspendate.

În provincia centrală Phu Yen, autorităţile au precizat că oraşul Tuy Hoa ''nu a mai fost afectată niciodată de asemenea distrugeri''.

La 500 km nord, oraşul Danang, care va fi gazda, din 6 noiembrie, a Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), a suferit pagube minore, potrivit presei. Preşedintele american Donald Trump, cel rus, Vladimir Putin şi liderul chinez Xi Jinping sunt printre liderii mondiali care se vor afla la Danang.

Vietnamul a fost lovit de numeroase furtuni puternice de la începutul anului. Cel puţin 240 de persoane au fost ucise sau au fost date dispărute în inundaţii sau alunecări de teren.

Potrivit statisticilor Băncii Mondiale, catastrofele naturale au făcut peste 13.000 de morţi şi peste 6,4 miliarde de dolari pagube materiale în Vietnam, în ultimii 20 de ani.