Avertismentul dur făcut de Donald Trump către Coreea de Nord: „Nimeni, niciun dictator…”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele american, Donald Trump, a avertizat duminică, la sosirea în Japonia, că „niciun dictator” nu trebuie să subestimeze Statele Unite, într-o aluzie abia voalată la Coreea de Nord care urmează să domine turneul său în Asia, relatează AFP.

„Nimeni, niciun dictator, niciun regim și nicio națiune nu ar trebui, niciodată, să subestimeze determinarea Americii”, a lansat el, după ce a îmbrăcat o geacă de aviator, în fața soldaților americani pe baza militară americană de la Yokota, la vest de Tokyo, în prima zi a unui lung turneu asiatic care include cinci țări.

Acest prim turneu de peste zece zile în Asia al președintelui Trump, cel mai lung în regiune întreprins de un șef de stat american de peste un sfert de secol, are loc după luni de dispute verbale între Washington și Phenian al cărui program nuclear înaintează în ritm alert.

După Tokyo și apoi Seul, președintele american urmează să viziteze China. Ulterior, va participa la summitul APEC în Vietnam și ASEAN la Manila, iar duminică a anunțat că prevede să aibă o întâlnire cu președintele rus, Vladimir Putin, în Vietnam.

Însoțit de Melania, soția sa, președintele american a coborât scările sub un soare strălucitor după care a salutat minute îndelungate mulțimea care îl aștepta pe pista aeroportului. El a fost întâmpinat de ministrul japonez de externe, Taro Kono.

Are vreun mesaj pentru nord-coreeni în ajunul acestui turneu în Asia? „Cred că sunt oameni foarte buni, sunt muncitori, mult mai călduroși decât ce gândește toată lumea”, le-a explicat el jurnaliștilor la bordul Air Force One.

„Sper că totul se va aranja pentru toată lumea”, a mai spus el.

Donald Trump a avut grijă să dea asigurări Japoniei imediat după sosirea sa în legătură cu angajamentul Washingtonului legat de securitatea acestei țări a cărei insulă nordică Hokkaido a fost survolată în două rânduri de rachete nord-coreene și pe care Phenianul a amenințat-o că o va „scufunda”.

„Japonia este un partener prețios și un aliat crucial” al Statelor Unite, a declarat președintele Trump la sosirea sa la baza aeriană Yokota, mai scrie AFP.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...