Unii s-au născut bogați, iar alții au fost nevoiți să muncească: ce făceau la 25 de ani unii dintre cei mai de succes oameni ai lumii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Drumul fiecăruia către succes este diferit: pentru unii, liniar, iar pentru alţii poate trece prin mai multe puncte de cotitură. 10 dintre cei mai puternici oameni ai lumii se aflau, la 25 de ani, în ipostaze de carieră total diferite faţă de cele actuale, potrivit Business Insider.

1. Jeff Bezos, fondatorul şi CEO-ul Amazon, avea un job confortabil în domeniul finanţelor: la 24 de ani, cel ce avea să devină fondatorul şi CEO-ul Amazon lucra la Bankers Trust, unde dezvolta un software revoluţionar la acea vreme pentru instituţiile bancare. Doi ani mai târziu, a devenit cel mai tânăr vicepreşedinte al băncii.

2. Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, preluase imperiul imobiliar dezvoltat de tatăl său, compania Elizabeth Trump & Son, devenită ulterior Trump Organization. La scurt timp după, a început să se implice în dezvoltări de proiecte mari, profitabile, în Manhattan.

3. Actriţa Jennifer Lawrence era deja laureată Oscar şi câştiga milioane de dolari. La 26 de ani, Jennifer Lawrence este cel mai bine plătită actriţă a Hollywood-ului, cu venituri de 46 de milioane de dolari anul trecut (înainte de taxe), potrivit Forbes. La 25 de ani, a avut rolul principal în Hunger Games. La 22 de ani, devenise a doua cea mai tânără actriţă premiată cu Oscar pentru rolul ei din Silver Linings Playbook.

4. Cofondatorul Apple, Steve Jobs, listase compania şi devenise milionar: până la finalul primei zile de tranzacţionare, în decembrie 1980, Apple Computer avea o valoare de piaţă de 1,2 miliarde de dolari, îmbogăţindu-şi astfel fondatorii. A declarat mai târziu biografului Walter Isaacson că şi-a promis la vremea aceea să nu lase niciodată banii să îi ruineze viaţa.

5. COO-ul Focus Brands, Kat Cole, era angajată a Hooters: COO-ul şi preşedintele Focus Brands şi fostul preşedinte al Cinnabon a lucrat pentru Hooters timp de 15 ani: a început ca hostess la 17 ani şi a fost promovată vicepreşedinte la 26. La 19 ani a fost rugată de Hooters să ajute la deschiderea unei francize în Australia; şi-a petrecut astfel anii tinereţii pregătind angajaţi globali şi manageri, potrivit Fortune. Nu a absolvit niciodată o facultate, dar a studiat totuşi în cadrul unui MBA. ”Am fost norocoasă că Hooters nu era o companie mai sofisticată fiindcă nu aş fi avut aceleaşi şanse. Nu e ca şi cum absolvenţi ai universităţilor de renume doreau un job corporate la Hooters.”

6. Mark Zuckerberg se bucura de faptul că Facebook devenise profitabilă pentru prima dată şi ajunsese la 300 de milioane de utilizatori: Zuckerberg lucrase la dezvoltarea Facebook timp de cinci ani până să ajungă la pragul de 25. În acel an – 2009 – compania devenise profitabilă pentru prima dată – a fost entuziasmat la vremea aceea, dar a spus că este doar începutul şi a scris pe Facebook că ”abia începem să ne atingem scopul de a conecta pe toată lumea”. În acelaşi an a fost numit Personalitatea Anului de revista Time.

7. Fondatorul Oracle, Larry Ellison, lucra ca programator pentru diverse companii: după ce s-a mutat în Berkeley, California, la 22 de ani, a folosit ceea ce învăţase la facultatea la care renunţase şi a învăţat singur programare. A avut mai multe locuri de muncă tehnice în companii precum Fireman’s Fund, Wells Fargo şi AMPEX, până să ajungă la Amdahl Corp., unde a dezvoltat primul sistem compatibil cu IBM.

8. Femeia de afaceri şi personalitatea TV Martha Stewart era agent de bursă pentru compania Monness, Williams şi Sidel (ulterior Oppenheimer &Co.). Înainte să devină un simbol al gospodăriilor americane, Stewart a lucrat ca agent de bursă pe Wall Street, iar înainte a fost model.

9. Celebrul investitor Mark Cuban era barman în Dallas. Până la 25 de ani, Cuban absolvise Universitatea Indiana şi se mutase în Dallas. Investitorul şi-a început parcursul profesional ca barman, a lucrat apoi ca vânzător pentru un retailer de computere. A fost concediat fiindcă prefera să încheie un contract decât să deschidă un magazin dimineaţa. Acest lucru l-a inspirat să deschidă prima lui afacere, MicroSolutions.

10. Arianna Huffington, fondatoarea Huffington Post, călătorea la festivaluri de muzică cu prietenul ei din acea vreme, cu scopul de a realiza materiale pentru BBC: înainte de a fonda Huffington Post şi înainte de a fi chiar Arianna Huffington, se numea Arianna Stassinopoulos şi, la 21 de ani, îl cunoscuse pe faimosul jurnalist britanic Henry Bernard Levin. Cei doi au intrat într-o relaţie, iar el a devenit mentorul ei în timp ce scria o carte care ataca mişcarea de eliberare a femeilor. În următorii câţiva ani, Huffington a călătorit în jurul lumii împreună cu Levin, în timp ce lucra pentru BBC. Relaţia ei cu Levin s-a încheiat în cele din urmă fiindcă el nu voia să se căsătorească şi să aibă copii. S-a mutat în New York la 30 de ani; în acel an a scris biografia Mariei Callas, pe care i-a dedicat-o lui Levin.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...