"Zece prinţi şi zeci de foşti miniştri arestaţi în Arabia Saudită", a scris pe Twitter canalul care nu a citat sursele sale. Informaţia nu a putut fi confirmată oficial deocamdată.


Arestările au avut loc la scurt vreme după înfiinţarea acestei comisii, condusă de prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, în vârstă de 32 de ani.

Controlând principalele pârghii ale guvernării, de la apărare la economie, Mohammad bin Salman (MBS) pare că încearcă să pună capăt contestărilor interne înaintea transferării oficiale a puterii de către tatăl său, regele Salman, în vârstă de 81 de ani.

La sfârşitul lunii octombrie, MBS a promis o Arabie Saudită "modernă", distanţându-se de imaginea unei ţări mult timp considerate ca exportatoare a wahhabismului, o versiune rigoristă a islamului care a alimentat numeroşi jihadişti din întreaga lume.

El a lansat mai multe proiecte de reformă — dreptul pentru femei de a conduce maşinile şi deschiderea de cinematografe, mai ales — care marchează cea mai mare transformare culturală şi economică din istoria modernă a regatului, cu o marginalizare de fapt a castei religioşilor conservatori.

În acelaşi timp, el a acţionat pentru consolidarea puterii sale politice, procedând în special la un val de arestări a disidenţilor, printre care clerici influenţi şi intelectuali.