În ce localități din țară calitatea apei potabile este cea mai joasă și unde în Moldova găsim apă bună de consumat

1-tragedie-femeie-moarta-in-fantana

Calitatea apei potabile în Moldova are constant un nivel scăzut. Cel puțin așa arată rezultatele investigațiilor de laborator a celor 850 de probe de apă, efectuate de către specialiștii S.A. „Apă-Canal Chișinău”, în perioada 7-8 octombrie curent, la Laborator mobil, amplasat în Piața Marii Adunări Naționale.

Cea mai gravă situaţie se atestă în localităţile rurale, unde principala sursă de apă sunt fântânile. Potrivit specialiștilor, circa 61% din apeductele legate de sursele subterane de apă şi aproximativ 84% a apei din fântâni nu corespund normelor sanitare după componenţa chimică. Astfel, apa are fie o duritate joasă fie o duritate prea înaltă, cloruri și conductivitate care depășesc Concentrația maxim admisibilă. Apa conţine o cantitate sporită de fluor, sulfaţi, sulfură de hidrogen şi alte elemente chimice.

Calitatea apei potabile din sursele subterane nu corespunde nici după indicii bacteriologici. Cel mai mult sursele subterane de apă sunt afectate de fermele zootehnice, gunoişti, depozitele de îngrăşăminte şi deşeuri, precum şi de lispa sistemelor de epurare.

În acest sens, cei mai dificilă situaţie s-a creat în raioanele Făleşti, Teleneşti, Criuleni, Ungheni.

O situaţie bună se înregistrează în Chișinău, unde, în mare parte, sunt folosite sursele de apă de la suprafaţă.

Studiul a fost făcut pe baza a trei parametri:

#1. În ceea ce privește conductivitatea CMA reprezintă 2500 µS/cm*200C. Ca urmare a investigațiilor de laborator, depășiri au fost înregistrate pentru apele subterane și anume fântânile cu izvor local.  Prin urmare, cele mai mari valori au fost înregistrate în localitățile Pitușca (6990 µS/cm*200C), Mereni (6710 µS/cm*200C), Telenești (6040 µS/cm*200C), Fălești (5640 µS/cm*200C), Boșcana (5530 µS/cm*200C) etc.

#2. În ceea ce privește clorurile CMA reprezintă 250 mg/l. Ca urmare a investigațiilor de laborator, depășiri au fost înregistrate de asemenea pentru apele subterane și anume fântânile cu izvor local. Prin urmare, cele mai mari valori au fost înregistrate în localitățile: Coșernița (978,9 mg/l ), Pitușca (905,6 mg/l), Telenești (555,8 mg/l), Dobruja (414,6 mg/l), Micăuți (394,4 mg/l) etc.

#3. În ceea ce privește duritatea apei CMA reprezintă minim 5 grade germane. Ape cu o duritate sub normă au fost înregistrate  la  probele de apă care au fost filtrate suplimentar ( 0,55 dGH ), la ape îmbuteliate (3, 44 dGH), sonde arteziene  la Anenii Noi (2,5 dGH ), Sculeni ( 1,2 dGH), dar și la fântâni cu izvor local, precum ar fi la Durlești (1,5 dGH), Ursoia (3,5 dGH). Majoritatea apelor din fântâni au duritate înaltă.

Valori maxime a durității ce depășesc  peste 80dGH au fost înregistrate: Pitușca ( 155,7 dGH), Telenești (141,2 dGH), Fălești (148,8 dGH), Boșcana (145,2 dGH), Budești ( 135,3 dGH) etc.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente