Legea a fost adoptată sâmbătă de Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului, potrivit DPA.

"Cazurile grave de lipsă de respect faţă de imnul naţional în public pot fi pedepsite cu privarea de drepturi politice şi până la trei ani de închisoare", a precizat agenţia.

Legea chineză prevede modul corect, locurile şi circumstanţele adecvate pentru a cânta imnul naţional, "Marşul voluntarilor". Este astfel interzisă difuzarea imnului la reuniuni private, precum petreceri, căsătorii sau funeralii.

Guvernul din Hong Kong a anunţat că noua lege se va aplica şi pe teritoriul semiautonom imediat ce parlamentul local va vota un text similar.

De ani de zile, cetăţenii din Hong Kong huiduie când aud imnul chinez în timpul meciurilor de fotbal.

În Hong Kong, un om politic pro-Beijing, Ip Kwok-him, a explicat că, odată cu adoptarea legii, "oamenii vor trebui să se ridice şi să aibă o postură demnă" atunci când aud imnul şi "să se oprească dacă sunt în mişcare".

Scris în 1935, cu mult timp înainte de venirea la putere a Partidului comunist, şi adoptat oficial în 1982, imnul cu accente militare cere poporului chinez să plece "în marş" către construirea unei noi ţări.

De la venirea sa la putere în 2012, preşedintele Xi Jinping vrea să le inculce compatrioţilor săi "spiritul patriotic", un mod de a încerca să întărească legitimitatea partidului, dar care este privit de critici ca o spălare a creierului, comentează AFP.