O moldoveancă “a confiscat” o canapea FSB la hotarul dintre Rusia şi Finlanda

O moldoveancă, căreia i-a fost interzisă intrarea în Rusia pe o perioadă de 10 ani, a încercat să intre în Federaţia Rusă cu un autobuz din Finlanda, dar a fost oprită de polițiștii de frontieră ruşi la punctul de control Svetlogorsk (regiunea Leningrad).

Supărată că nu a fost lăsată să intre în Rusia, femeia a declarat grevă şi “a confiscat” o canapea a FSB-ului de la acest punct de trecere, scrie presa rusă.

Cazul a avut loc pe 3 noiembrie, când la punctul de trecere a frontierei “Imatra-Svetlogorsk”, poliţiştii ruşi au reţinut o femeie de 67 de ani, originară din Republica Moldova. Aceasta se afla într-un autobuz cu pasageri ce venea din Finlanda.

În timpul controlului, s-a constatat că Serviciul de migrație al Federației Ruse i-a interzis femeii intrarea în Rusia pentru o perioadă de 10 ani pentru încălcarea condițiilor de ședere a străinilor pe teritoriul rus.

Presa rusă scrie că femeia se numeşte Ala şi este originară din localitatea Valea Norocului. În anii 2014 şi 2015 femeia a intrat legal în Rusia, fiind înregistrată de serviciile migraţionale. Ultima dată, moldoveanca a intrat în Rusia printr-un punct de trecere aflat la hotar cu Republica Belarus şi a încălcat regimul de şedere aproape cu un an.

Din această cauză, ea a fost sancţionată atât de aspru. Astfel, ea a părăsit Rusia în luna august curent şi, respectiv, ea va putea reveni în Rusia abia în 2027.

Poliţiştii de frontieră ruşi au declarat că moldoveanca se comportă adecvat, dar refuză să se întoarcă în Finlanda.

“A decis să declare grevă. Se comportă adecvat, dar insistă că i s-au încălcat drepturile. Dar nu putem să-i permitem să treacă hotarul, mai ales în condiţiile în care în Rusia ea rude nu are”, au declarat aceştia.

Totodată, reprezentanţii oficiali FSB de la punctul de trecere a frontierei au declarat că femeia este asigurată cu hrană caldă, iar comunicarea cu ea este una corectă, dat fiind faptul că femeia este în vârstă.

Mai mult, aceştia au spus că femeia poate să se întoarcă în Finlanda, întrucât poliţiştii de frontieră finlandezi au declarat că nu au nimic împotriva ca femeia să revină în ţara lor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.