Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Condamnații din SUA acuzaţi de…

Condamnații din SUA acuzaţi de pedofilie ar putea fi identificați ca delicvenți sexuali în pașapoarte

Departamentul de Stat din SUA a declarat că va începe revocarea pașapoartelor infractorilor acuzați de pedofilie și va solicita aplicarea unui „identificator unic” pentru statutul acestora. Identificatorul unic va fi un text tipărit pe coperta din spate a pașaportului cu următorul conţinut: „purtătorul a fost condamnat pentru o infracțiune sexuală împotriva unui minor și este un infractor sexual în conformitate cu legea americană”. Astfel, persoanele înregistrate, acuzate de pedofilie vor utiliza pașapoarte care îi identifică pentru crimele din trecut, atunci când călătoresc în străinătate. Unele voci critică faptul că această măsură întreprinsă de guvernul american vizează doar o categorie de infractori, anunță The Independent.

Departamentul de Stat din SUA a mai precizat că infractorilor sexuali nu le vor mai fi emise documente de călătorie de dimensiuni mici, cunoscute sub numele de carduri de pașapoarte, deoarece nu dispun de spațiu suficient pentru a plasa identificatorului unic. Modificările vin în urma  adoptării Legii „Megan International”, care urmărește reducerea exploatării copiilor și a turismului sexual pentru copii. Legea a fost numită așa în numele unei fetițe de șapte ani, Megan Kanka,  ucisă de un infractor condamnat pentru infracțiuni sexuale în New Jersey, în 1994.

Departamentul de Stat, care emite pașapoarte americane, a declarat că va începe notificarea infractorilor vizați de îndată ce va primi numele acestora de la Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. Agenția respectivă este însărcinată cu identificarea infractorilor acuzați de abuz sexual asupra copiilor și este singura instituție care poate adăuga sau elimina pe cineva din listă. Nu a fost anunțată data exactă când va fi furnizată lista. Purtătorii de pașapoarte vizați vor putea călători în străinătate cu pașapoartele actuale până când revocările vor fi formalizate, a afirmat departamentul.

În timp ce unele voci critice declară că cerința respectivă va limita capacitatea persoanelor afectate de a călători legal în străinătate, Departamentul de Stat a enunțat că mesajul din pașapoarte nu-i va împiedica pe deținătorii de pașapoarte să plece din SUA. Cu toate acestea, necesită a fi menționat faptul că cetățenii americani, precum și cei din alte națiuni, sunt supuși legilor, regulilor și cerințelor de intrare pe teritoriul țărilor pe care doresc să le viziteze. Astfel, sunt multe țări care interzic sau impun restricții stricte privind călătoriile condamnaților.

Foto: getaway.10best.com