Premierul libanez a demisionat, anunțând că se teme de viața sa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul libanez Saad Hariri și-a anunțat sâmbătă demisia, spre surpriza generală, acuzând Hezbollahul șiit și aliatul său iranian de „supremație” asupra Libanului și declarând că se teme pentru viața sa, informează sâmbătă AFP.

„Îmi anunț demisia din postul de prim-ministru”, a declarat Hariri, care se află în prezent în Arabia Saudită, într-un discurs retransmis de postul de televiziune prin satelit Al-Arabiya, cu sediul în Dubai.

Demisia, deloc așteptată, intervine la un an după nominalizarea sa. Puternica mișcare armată Hezbollahul șiit face parte din guvernul lui Hariri.

„Simt că viața mea este în pericol”, a afirmat Hariri, apreciind că Libanul se află într-o situație similară aceleia care a precedat asasinarea tatălui său în 2005, Rafic Hariri, fost prim-ministru. Patru membri ai Hezbollah au fost acuzați în această crimă care a zguduit Libanul.

Hezbollahul este un aliat crucial al regimului Bashar al-Assad în războiul din Siria vecină. Gruparea este susținută de Teheran și este singura formațiune libaneză care și-a păstrat armele după încheierea războiului civil din Liban (1975-1990). Hezbollahul refuză să renunțe la arsenalul său, principalul măr al discordiei în țară, notează AFP.

„Iranul are supremația asupra destinului țărilor din regiune (…) Hezbollahul este brațul Iranului nu doar în Liban, ci și în alte țări arabe”, a denunțat Hariri, un apropiat al Riadului. „Și în ultimele decenii, Hezbollahul a impus o stare de fapt împlinit prin forța armelor”, a adăugat premierul demisionar, care și-a citit discursul din spatele unui birou, având în față un drapel libanez.

Potrivit Reuters, biroul președintelui libanez Michel Aoun a anunțat sâmbătă că Saad Hariri i-a telefonat șefului statului „din afara Libanului” pentru a demisiona din funcția de prim-ministru și că Aoun așteaptă întoarcerea lui Hariri pentru a afla „circumstanțele demisiei acestuia”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...