(VIDEO) „Omul săptămânii”, Renato Usatîi, împlinește astăzi 39 de ani. Ce urări i-au adus cei apropiați

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Politicianul Renato Usatîi, președintele „Partidului Nostru”, își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Acesta împlinește vârsta de 39 de ani, fiind și ultimul an în care nu poate candida la funcția de președinte. Deși de mai bine de un an se află la Moscova, pe motiv că în țară i-au fost intentate dosare penale, politicianul administrează și în continuare municipiul Bălți, iar numele lui Renato Usatîi este unul din ce în ce mai discutat în ultima vreme. Mai ales în lumina ultimelor declarații ale killerului Vitalie Proca.

Renato Usatîi a părăsit Republica Moldova cu puțin timp înainte ca la data de 24 octombrie 2016 să-i fie deschis dosar penal, fiind acuzat de comandarea asasinării omului de afaceri rus Gherman Gorbunțov, supranumit „bancherul negru”, precum și că i-ar fi plătit killerului Vitalie Proca suma de 600.000 de dolari ca să-și schimbe declarațiile. De atunci, politicianul se află la Moscova.

Cu toate acestea, Renato Usatîi administrează și în continuare municipiul Bălți, primar al căruia a devenit în timpul alegerilor locale din vara anului 2015, fiind ales din primul tur cu voturile a peste 70% dintre bălțeni. Mai mult, în timpul administrării orașului de către președintele „Partidului Nostru”, capitala de nord a țării a devenit cea mai transparentă localitate din Republica Moldova, fiind recunoscută în acest sens de către un studiu realizat de IDIS „Viitorul”.

Vedeți și: (DOC, VIDEO) Primăria Bălţi – cea mai transparentă din Moldova. Este unicul oraş inclus în clasa „A+”, într-un top cu 60 de localităţi din ţară

Liderul „Partidului Nostru” ar putea fi numit și „omul săptămânii”, în contextul în care, numele acestuia a fost intens discutat pe parcursul săptămânii din ajunul zilei sale de naștere.

Totul a început după ce postul de televiziune Jurnal TV a anunțat joia trecută că urmează să difuzeze un interviu realizat în exclusivitate cu killerul Vitalie Proca în Penitenciarul Jilava din apropierea Bucureștiului. Astfel, procurorii au reacționat și, cu două zile înainte de data când urma a fi difuzat interviul lui Proca, au organizat o conferință de presă în care procurorii Vitalie Busuioc și Lilian Bacalîm au prezentat o schemă precum că anume Renato Usatîi ar fi comanditarul asasinării bancherului Gherman Gorbunțov.

Vedeți și: Cu 2 zile înainte de interviul cu interlopul Vitalie Proca, PCCOCS prezintă „noi dovezi” despre dosarul Gorbunțov

Deși ar fi existat anumite presiuni, conform conducătorilor postului de televiziune, Jurnal TV a difuzat totuși în seara zilei de joi, 2 noiembrie, interviul cu Vitalie Proca în care acesta a recunoscut în premieră că anume el a fost cel care a ținut mâna pe trăgaci în cazul tentativei de asasinare a bancherului rus la Londra. Mai mult, acesta a dezvăluit și numele comanditarului care este nimeni altul decât oligarhul Vlad Plahotniuc, președinte al Partidului Democrat din Moldova.

Vedeți și: Proca: Plahotniuc a comandat asasinarea lui Gherman Gorbunțov. Ce dezvăluiri a mai făcut killerul

Mărturiile killerului nu l-au înduplecat însă pe Gherman Gorbunțov care insistă în continuare că anume Renato Usatîi a comandat asasinarea sa, declarând că Vlad Plahotniuc este „un băiat bun”, „om de afaceri inteligent”, precum și că acesta nu ar fi avut motive să-și dorească moartea sa, chiar dacă ambii au fost implicați în așa-numitul „Laundromat”, prin care au fost spălate zeci de milioane de dolari din Federația Rusă.

După mărturiile lui Proca, „Partidul Nostru” a solicitat expres încetarea urmăririi penale pe numele lui Renato Usatîi și intentarea unui dosar pe cel al președintelui Partidului Democrat, precum și pe numele factorilor de decizie din cadrul MAI, IGP, Procuraturii Generale, PCCOCS, dar și a judecătorilor care au luat hotărâri ilegale în dosarul Usatîi.

Vedeți și: „Partidul Nostru” cere încetarea dosarului deschis pe numele lui Renato Usatîi şi îl îndeamnă pe Vlad Plahotniuc să treacă testul la poligraf şi expertiza medicului narcolog

Astăzi, cu ocazia zilei de naștere a lui Renato Usatîi, colegii săi de partid au realizat un filmuleț în care prezintă „39 de răspunsuri” la întrebarea „De ce sute de mii de oameni îl urmează?”, precum și „De ce au încredere și îl așteaptă?”

Vedeți mai jos cele 39 de răspunsuri date de oamenii care îl cunosc:


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...