/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Au lăsat-o să moară în stradă. Trei spitale au refuzat internarea unei tinere cu burta plesnită

missing
03 noiembrie 2017, ora 19:10

Drama acestei familii a ajuns în vizorul „Ziarului de Gardă”, în urmă cu câțiva ani. Atunci, reporterii publicației au descris cu lux de amănunte chinurile prin care treceau Ludmila Negură și fiica acesteia în drumul infernal pe care îl parcurgeau săptămânal pentru a face hemodializă.

La scurt timp de la difuzarea reportajului, mama fetiței a decedat de insuficiență renală. De aceeași boală a decedat, noaptea trecută și fiica acesteia care avea doar 20 de ani. Potrivit ZdG, Niculina Bulat a fost lăsată în noaptea de 21 octombrie cu burta plesnită în stradă și a decedat astăzi la Spitalul de Urgență. Aici a fost transportată cu ambulanța Aviasan. Potrivit medicilor de la urgență, starea ei era deja extrem de gravă și nu a mai putut fi salvată.

E a a fost adusă într-o stare foarte gravă, o patologie acutizată, de bază a fost insuficiența renală. La noi la instituție s-a încercat de a o salva, dar nu s-a putut face nimic”, Petru Craveț, purtător de cuvânt a Institutul de Medicină Urgență.

Până a ajunge la Chișinău, fata s-a adresat la Spitalul raional din Drochia, acuzând că i s-a spart burta și curgea lichid. Aici, însa i s-ar fi spus să se adreseze la Spitalul municipal din Bălți, unde i se va oferi ajutor specializat. În cele din urmă i s-a spus că ambulanța nu va veni și trebuie să-și caute singură transport. Niculina Bulat beneficia de asistență medicală de depurare extracorporală în regim ambulator de două ori pe săptămână, la Insititutul Mamei și Copilului. Am încercat să aflăm care a fost motivul pentru care cele trei spitale au respins-o, precum susține ZdG. Cei de la spitalul din Drochia au spus că nu cunosc un asemenea caz, trebuie să se informeze și să revenim mai târziu. Contactati de TV8, cei de la Spitalul din Bălți ne-au spus că informația este confidențială, dar vor încerca să caute în baza de date dacă pacienta s-ar fi adresat. Iar cei de la Institutul Mamei și Copilului ne-au spus să le expediem o solicitare în scris, ca să putem obține ceva informații. Cazul a fost discutat astăzi și la Guvern în cadrul unei ședințe excepționale.

Atitudinea medicilor este revoltătoare. Noi vom examina acest caz cu mare obiectivitate și echidistanță și, va trebui să luăm măsuri care să afecteze sistemul per total”, a declarat Stela Grigoraș, ministrul Sănătății.

Timp de o săptămână vreau să fie identificați pe lanț toți acei care au fost implicați și au avut tangență cu acest caz. Nu este o scuză, dacă a venit și nu era pentru dializă, dacă ești medic să nu vezi că are altă problemă pacientul și să-l trimiți acasă. Nici cu ambulanța, văzând că nu se poate mișca, dar să trimiți omul în stradă. Nu vreau doar demisii, eu vreau răspundere penală”, a adăugat Pavel Filip, prim-ministrul.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a inițiat o anchetă internă în legătură cu acest caz, dar s-au sesizat și procurorii din Drochia.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram