/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

A trebuit să moară pentru ca autoritățile să se autosesizeze. Drama unei tinere orfane, dependentă de dializă

missing
03 noiembrie 2017, ora 17:20

Cazul Nicolei a ajuns în vizorul societății după ce Ziarul de Gardă a scris despre iadul prin care trece tânăra, din raionul Drochia, care se afla la hemodializă cronică de 10 ani.

Niculina s-a adresat la Spitalul din Drochia în noaptea de 21 octombrie, acuzând dureri mari, dar medicii i-ar fi spus că nu pot să o ajute, dar nici nu au ambulanță, sugerându-i să plece să își caute transport şi să se adreseze pentru un ajutor specializat la Bălți. La Bălți a ajuns cu un transport privat, unde i s-ar fi făcut anumite intervenții și a fost trimisă acasă cu un transport de ocazie. Însă, Nicolinei nu i s-a făcut mai bine, din contra starea s-a sa agravat.

Ulterior, marți pe 24 octombrie, tânăra a ajuns la dializă la Institutul Mamei și Copilului, care însă fără ai acorda ajutor medical au trimis-o acasă.

Abia peste zece zile, pe 2 noiembrie, Ministerul Sănătății au preluat-o de la Drochia cu serviciul AVIASAN și a internat-o în Spitalul de Urgență din Chișinău. Starea ei fii extrem de gravă, una dintre probleme fiind tocmai o hernie strangulară în locul intervenției chirurgicale. Între timp, în cele 10 zile de după noaptea de 21 octombrie, au apărut complicații, care i-au amplificat durerile și au grăbit decesul.

Abia după moartea Niculei, care a decedat în noaptea din 2 spre 3 noiembrie, astăzi, Guvernul, procuratura raionului Drochia și ministerul Săntății s-au autosesizat și au pornit anchete pe acest caz.

Filip a cerut să fie cercetată maniera în care au acționat angajații instituțiilor statului, în special din spitalul raional Drochia și din spitalul municipal Bălți. Totodată, premierul a solicitat ca timp de o săptămână să fie identificate toate persoanele care au fost implicate în acordarea ajutorului Niculinei Bulat. „De data asta nu vreau doar demisii, eu vreau răspundere penală. Cei care se fac vinovați să răspundă penal”, a subliniat Filip.

Ministerul Sănătății Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a inițiat o anchetă internă privind cazul Niculinei Bulat. Ancheta vizează elucidarea asistenței medicale acordate și a atitudinii personalului medical din cadrul Spitalului Clinic Municipal Bălți, Spitalului Raional Drochia și Institul Mamei și Copilului, posibilele abateri de la normele de etică și deontologie medicală.

Menționăm că IMSP Insitututul Mamei și Copilului, în conformitate cu Regulamentul de asistență medicală acordată pacienților la hemodializă cronică și contractul cu CNAM, asigură acoperirea cheltuielilor pentru transportul pacienților la hemodializă tur-retur, astfel, pentru 9 luni ale anului 2017 pacientei i-au fost achitate tichete de transport în sumă de 15 416, 20 lei.

Și procuratura raionului Drochia s-a autosesizat din presă si a pornit urmărirea penală pe faptul încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, soldată cu decesul pacientului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram