Mandat de arestare pentru Puigdemont: Dosarul este de competența „autorităților judiciare”, susține Comisia Europeană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cazul liderului catalan secesionist destituit Carles Puigdemont, aflat în prezent în Belgia și pe numele căruia ar urma să fie emis un mandat de arestare european după refuzul său de a se prezenta în fața justiției la Madrid, este un dosar care revine justiției, a apreciat vineri Comisia Europeană, relatează AFP.

„Acesta este un dosar destinat în întregime autorităților judiciare a căror independență o respectăm pe deplin”, a răspuns vineri, fără a oferi mai multe explicații, o purtătoare de cuvânt a Comisiei, întrebată despre ultimele evoluții din Catalonia.

Întrebată în multe rânduri despre acest subiect, purtătoarea de cuvânt Annika Breidthardt a formulat același răspuns de fiecare dată, apreciind că este de competența justiției să trateze acest dosar, conform Agerpres.

Ea a menținut o poziție identică și în legătură cu situația a opt membri ai guvernului lui Carles Puigdemont plasați în detenție preventivă de către Spania.

Justiția spaniolă ar urma să ceară vineri Belgiei predarea lui Puigdemont, acesta fiind urmărit penal după declarația de independență a Cataloniei.

Parchetul a cerut unui judecător de la Madrid să emită un mandat de arestare european, care va fi trimis în Belgia, unde liderul catalan se află de de luni.

De la izbucnirea crizei din Catalonia, Comisia Europeană a refuzat să intervină în ceea ce consideră că face parte din ”ordinea constituțională spaniolă”, în ciuda multor solicitări.

Carles Puigdemont însuși a declarat că a rămas la Bruxelles, capitala UE, pentru a avertiza Europa în legătură cu ”represiunea” din Catalonia.

Într-un mesaj televizat de la Bruxelles joi seara, el a spus că decizia justiției ”nu mai este o problemă spaniolă internă”, iar comunitatea internațională trebuie să ”realizeze pericolul” pe care îl reprezintă această situație.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va deplasa joi în Spania, la Salamanca, pentru a primi o diplomă de onoare de la universitatea din acest oraș.

„Tăcerea instituțiilor europene (în privința Cataloniei) este uluitoare”, au afirmat Phillipe Lamberts și Ska Keller, lideri ai grupului Verzi/ALE din Parlamentul European, cerând într-un comunicat „autorităților spaniole să-i elibereze” pe liderii catalani închiși.

„Comisia Europeană are dreptate să considere statul de drept ca o temelie a Uniunii”, dar „corectitudinea” și „principiile democratice” trebuie „respectate în toate statele membre”, au adăugat ei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...