15:47:32 28.03.2024
Stiri

Când va merge președintele Iohannis la Kiev: „Vizita a fost amânată, nu anulată”

Știri 03.11.2017 17:09 Vizualizări1047 Autor: Ziarul National
Când va merge președintele Iohannis la Kiev: „Vizita a fost amânată, nu anulată” Calea Europeană


Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a declarat,vineri, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că preşedintele Klaus Iohannis nu şi-a anulat vizita în Ucraina, ci a amânat-o, afirmând că a discutat cu Poroşenko,care a spus că va ţine cont de avizul Comisie de la Veneţia cu privire la legea educaţiei.

„ (...) Preşedintele României a luat decizia amânării acestei vizite. Nu este vorba despre o anulare, este vorba despre o amânare până când problema va fi rezolvată. (...) am continuat să avem un dialog constant şi destul de frecvent în această periodă cu partea ucraineană pe diverse niveluri (...) de fiecare dată am cerut ca legea să fie modificată în sensul de a nu afecta drepturile minorităţii române”, a declarat conslierul prezidenţial Bogdan Aurescu, într-un interviu acordat MEDIAFAX, întrebat dacă Klaus Iohannis va merge în Ucraina într-un viitor apropiat.

Preşedintele României a avut o discuţie telefonică cu preşedintele Poroşenko în care i-a transmis că vizita va avea loc doar atunci când problema generată de modificarea legii educaţiei naţionale va fi rezolvată.

„Recent, preşedintele României a avut o discuţie telefonică cu preşedintele Porosenko, în care i-a spus (...), nemulţumirea părţii române pentru modul în care s-a adoptat legea, pentru faptul că legea afectează drepturile minorităţii române în ceea ce priveşte educaţia în limba maternă şi a solicitat remedierea acestei probleme şi i-a spus preşedintelui Poroseko că vizita va avea loc doar atunci când problemele vor fi soluţionate”, a adăugat Aurescu.

Bogdan Aurescu a spus că preşedintele Poroşenko s-a angajat să facă toate demersurile pentru soluţionarea acestei problemei.

„A înţeles pe deplin preocupările părţii române şi a menţionat şi faptul că Ucraina va respecta întocmai avizul Comisiei de la Veneţia pe articolul 7, cel care este problematic. Si noi am cerut în contactele noastre bilaterale diverse ca Ucraina să solicite un punct de vedere Comisie de la Veneţia”, a spus consilierul prezidenţial.

Aurescu a precizat că în jurul datei de 7-8 decembrie acest aviz va fi emis.

„Ne pregăteam pentru această vizită în Ucraina a preşedintelui, cu două componente, una la Kiev, în care să lansăm prima şedinţă a aşa numitei comisii prezidenţiale româno-ucrainiene (..), care ar fi urmat să aibă prima şedinţă (...), iar a doua componentă urma să fie o vizită comună a celor doi preşedinţi în regiunea Cenrnăuţi pentru a discuta cu reprezentanţii minorităţii române, ai comunităţii române cu privire la drepturile lor. Tocmai de aceea această adoptare a legii educaţie din 5 septembrie ne-a luat prin surprindere şi ne-a nemulţumit, ne-a surprins neplăcut pentru că nu a existat o consultare riguroasă cu reprezentanţii minorităţii române”, a precizat Aurescu.

Consilierul prezidenţial a precizat că România sprijină proiectul de integrare europeană al Ucrainei şi aspiraţiile pe care Ucraina le are din punct de vedere al integrării europene şi euroatlantice, „la momentul potrivit”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md