(video) Pavel Filip cere răspundere penală. Cazul Niculinei Bulat a fost discutat în cadrul unei ședințe excepționale la Guvern

Niculina-Bulat-Ludmila-Negura
Foto: ZdG.md

Guvernul s-a întrunit astăzi într-o ședință excepțională pentru a discuta despre cazul decesului Niculinei Bulat din Drochia. Pavel Filip a solicitat nu doar demisia, dar și tragerea la răspundere penală a celor care se fac vinovați de indiferența și malpraxisul care au dus la moartea copilei.

„Cazul Niculinei, vom vedea care este realitatea, cel mai probabil din neglijența unor instituții de stat. Dar ei și-au bătut joc de ea, este inuman. Eu cunosc detalii în acest caz, nu e nevoie de anchetă profundă, este suficientă o săptămână pentru a identifica în lanț toți cei care se fac vinovați. Nu este vorba despre asistență medicală, este vorba de om, de atitudine. Cei care se fac vinovați nu doar demisii, dar răspundere penală”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

În același context, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, a declarat că „Nu este vorba despre condițiile în spitale, aici este vorba despre indiferența umană. După ce am aflat și noi, am intervenit în forță, dar prea târziu. Acest pas trebuie să reorganizeze sistemul în medicină, în prim plan, cel uman pe lângă modernizarea care are loc”.

Nicolina Bulat s-a adresat la spitalul din Drochia, acuzând dureri mari și având o gaură în burtă de unde curgea lichid, dar medicii i-ar fi spus că nu pot să o ajute, dar nici nu au ambulanță, sugerându-i să plece să își caute transport ca să plece pentru un ajutor specializat la Bălți. La Bălți a ajuns cu un transport privat, unde i s-a extras lichid din burtă, i-a fost cusută gaura, pansată și trimisă acasă cu un transport de ocazie.

După ce ZdG a scris despre acest caz, Ministerul Sănătății și Protecției sociale a organizat o ambulanță care a preluat-o de la Drochia și a internat-o în Spitalul de Urgență de la Chișinău. Starea ei era deja extrem de gravă, una dintre probleme fiind tocmai o hernie strangulară  în locul în care plesnise burta. Între timp, în cele 10 zile de după noaptea de 21 octombrie, în acel loc a apărut necroză și ulcerații, care i-au amplificat durerile și suferințele și au grăbit decesul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente