/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Procurorul care se ocupă de dosarul Gorbunțov comentează declarațiile aduse de Vitalie Proca

missing
03 noiembrie 2017, ora 14:31

Procurorul susține că, încă în 2016, PPCOCS a informat presa și societatea cu referire la faptul că au fost reținute câteva persoane intermediare care urmau să transmită suma de 100.000 de euro de la Renato Usatii, pentru rudele lui Vitalie Proca, banii care au ajuns la rudele lui Proca și din care aceștia și-au achiziționat automobile de lux.

„Nu o să spunem mai multe decât cea ce ne spun martorii, cei care au transmis sumele respective de bani. Banii erau destinați ca Vitalie Proca să dea declarații cu privire la comanditari și anume ca, la comanda lui Renato Usatii, Proca să indice asupra unei persoanei (nota redacției. Vlad Plahotniuc) pe care el îi va spune ca fiind comanditar. Faptele respective au fost elucidate de către noi încă un an și continuă până în prezent. Au mai fost deconspirate tentativele de transmitere a banilor familiei lui Vitalie Proca, anume pentru a da niște declarații false”, menționează adjunctul șefului Procuraturii.

Procurorul Busuioc susține că Proca nu a fost audit de autoritățile din Moldova, în dosarul privind tentativa de omor a omului de afaceri rus Gherman Gorbunțov, deoarece autoritățile ruse s-au dovedit a fi necooperante. „Eu aș fi vrut ca noi să reușim să mergem să-l audiem pe Vitalie Proca pentru că, în octombrie 2016, am mers într-o deplasare în România, alături de alți ofițeri PCCOCS și ofițeri de investigați, anume pentru a fixa declarațiile lui Vitalie Proca pe acest caz, în calitate de bănuit. Odată ce Federația Rusă a condiționat extrădarea lui Proca pe teritoriul României, nouă nu ni s-a permis să-l audiem pe Proca în legătură cu cazul pe care-l investigăm. Și în continuare, partea rusă nu ne oferă acceptul de al audia pe acest caz”, a menționat Busuioc pentru TV8.

Ne-am fi dorit totuși să-i fixăm mărturiile lui oficial în cadrul unui proces verbal de audiere și ca să putem să verificăm toate circumstanțele pe care el le indică. De fapt, o parte din ele noi deja le cunoaște”, afirmă Busuioc.

Procurorul susține că e posibil ca unele din declarațiile lui Proca ar putea fi investigate de către autoritățile de la Chișinău. „Toate declarațiile făcute în spațiul public, în situația în care sunt stabilite elemente noi sau corespund probelor acumulate, ne determină să efectuăm anumite investigații”.

Busioc susține că nu cunoaște despre o oarecare vizită făcute de careva procurori menționați în interviul lui Proca. „Nu cunosc, pentru că eu nu am reușit să-l vizitez pe cauza penală pe care o investighez. Nu am avut o asemenea vizită. În grupul de lucru, care acționează în vederea investigării circumstanțelor penale, a fost intreprinsă o vizită în România și ea a fost condiționată de către Federația Rusă. Însă, nu am ajuns să-l audiem pe dumnealui. Asemenea persoane în grupul de urmărire penală nu se regăsesc”, a menționat Busuioc.

Reprezentatul organelor de drept susține că va solicita la oficialitățile din România, prin comisia rogatorie, verificarea dacă într-adevăr au fost careva persoane în vizită la killerul Proca.

Reamintim că, Procuratura Combaterii Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a făcut o conferință de presă, pe 31 octombrie, în care a descris schema organizării tentativei de omor a omului de afaceri Gherman Gorbunțov. Organele de forță afirmă că cel care a comandat omorul a fost liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, iar asasinul Vitalie Proca ar fi trebuit să numească un alt comanditar, pe Vlad Plahotniuc, contra unei sume de 600.000 de euro. Detalii —> AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram