11:44:49 19.04.2024
Stiri

Rusia intră în afaceri de zeci de miliarde de dolari prin Rosneft și Lukoil

Știri 03.11.2017 09:05 Vizualizări1785 Autor: Ziarul National


Rusia intră în afaceri de zeci de miliarde de dolari prin Rosneft și Lukoil sursa: google.ro

Rosneft și compania iraniană Național Iranian Oil Company (NIOC) au semnat un acord privind implementarea unor proiecte strategice în Iran, valoarea totală a investițiilor fiind de până la 30 de miliarde de dolari, a declarat miercuri șeful producătorului rus de țiței, Igor Sechin, transmite Reuters.

Tranzacția deschide calea pentru ca documentele oficiale să fie semnate într-un an. Producția acestor proiecte comune ar urma să se situeze la 1,1 milioane de barili pe zi, a explicat Igor Sechin. Acesta a adăugat: Vorbim de câteva zăcăminte de țiței și gaze naturale, pe care le vom dezvolta cu partenerii noștri. Rosneft a invitat Iranul să dezvolte zăcăminte offshore și alte proiecte în Rusia.

Încă nu se cunoaște cum vor fi împărțite investițiile între cele două companii.

Potențiala colaborare cu Iran va întări și mai mult poziția Rosneft în Orientul Mijlociu, unde compania și-a asigurat deja câteva acorduri, inclusiv achiziționarea unei participații în principalul oleoduct din Kurdistanul irakian.

Recent, șeful Lukoil pentru regiunea Orientului Mijlociu, Gati Al-Jebouri, declara că firma caută oportunități de creștere în regiune, pe măsură ce Iranul oferă spre dezvoltare partenerilor internaționali mai multe câmpuri petrolifere.

Gati Al-Jebouri a spus că Lukoil vrea să găsească noi surse de producție în Orientul Mijlociu, care să se adauge operațiunilor sale existente din Iran și Egipt, cu condiția să găsească proiecte ale căror costuri de producție sunt la fel de mici că și cele din Rusia.

„Iranul este zona noastră țintă în acest moment”, a spus Gati Al-Jebouri.

Acesta a precizat că Lukoil discută în prezent cu compania iraniană Național Iranian Oil Company (NIOC) cu privire la implicarea în dezvoltarea câmpurilor petrolifere Abe Timur și Mansuri din zona central vestică a Iranului.

Lukoil este al doilea mare producător de țiței din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridică la aproximativ 1,3% din rezervele globale.

Lukoil România este unul dintre liderii pieței petroliere românești, având o cotă de aproximativ 20% din piața totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deține rafinăria Petrotel și comercializează carburanți printr-o rețea de 300 de stații de distribuție.

Sursa: agerpres.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md