(STUDIU) Dieta miraculoasă care poate preveni îmbătrânirea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Adoptarea în mod periodic a unei diete care imită efectele ajunării (postire) poate avea o amplă gamă de beneficii și, mai ales, poate amâna îmbătrânirea, potrivit unui studiu condus de profesorul Valter Longo de la University of Southern California (USC) din Statele Unite.

În studiul-pilot pe oameni, trei cicluri de câte cinci zile pe lună în cadrul cărora 19 subiecţi au fost supuşi unei diete cu un conţinut scăzut de calorii care imită ajunarea (FMD, Fasting Mimicking Diet) au redus factorii de risc şi biomarkerii pentru îmbătrânire, diabet, boli cardiovasculare şi cancer fără efecte secundare adverse majore, potrivit lui Valter Longo.

Este greu ca oamenii să adere la ajunarea strictă, care poate fi şi periculoasă, „fapt pentru care am dezvoltat o dietă complexă care are aceleaşi efecte asupra corpului”, precizează Longo. Potrivit acestuia, „o dietă care imită ajunarea este mult mai uşoară şi mult mai sigură”.

Ce presupune aceasta dietă? Supe de legume şi ceai de muşeţel are acelaşi efect. O nouă strategie contra îmbătrânirii? Nu, spune Longo. Este vorba despre „reprogramarea” corpului pentru a îmbătrâni mai lent, dar şi despre întinerire, explică el.

Longo crede că majoritatea persoanelor normale pot recurge la FMD la intervale cuprinse între trei şi şase luni, în funcţie de starea de sănătate şi circumferinţa abdominală. Pentru subiecţii obezi sau pentru cei cu risc înalt de îmbolnăvire, medicul ar putea recomanda FMD la intervale mai mici, cum ar fi o dată la două săptămâni.

Dacă rezultatele următoare vor fi tot pozitive, „cred că această FMD va reprezenta prima intervenţie sigură şi eficientă pentru a promova schimbări pozitive asociate cu longevitatea şi sănătatea, astfel că va putea fi recomandată de medic”, mai spune Valter Longo.

Potrivit acestuia, „nu toată lumea este suficient de sănătoasă pentru a ajuna timp de cinci zile, iar consecinţele asupra stării de sănătate pot fi grave”. Regimul constând în consumul exclusiv de apă în timpul ajunării poate fi urmat numai într-o clinică specializată. Dimpotrivă, dieta care imită ajunarea testată în cadrul acestui studiu poate fi urmată oriunde sub supervizarea unui medic şi respectându-se îndrumările stabilite în testele clinice, explică profesorul.

Valter Longo avertizează că persoanele diabetice nu trebuie să se supună ajunării sau dietelor care imită ajunarea în timp ce primesc insulină, metformină sau medicamente similare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...