Autoarea poiectului de lege este deputatul PCRM Oxana Domenti, care spune că iniţiativa are drept scop sporirea transparenţei în utilizarea fondurilor de asigurări obligatorii de asistenţă medicală.

„Acest proiect de lege prevede obligativitatea Companiei naţionale de asigurări în medicină privind publicarea unor informaţii generale cu privire la aceste contracte pe paginile lor oficiale. Totodată, această obligativitatea este prevăzută şi pentru prestatorii de servicii medicale, adică instituţiile medicale, instituţiile farmaceutice care utilizează banul public. Vor fi obligate să publice informaţii cu privire la volumul şi modul de livrare a mijloacelor financiare, cu privire la spectrul de servicii medicale care vor fi prestate, data şi numărul contractului într-un termen de cinci zile de la data încheierii contractulu”, a declarat deputata.

Domenti a adăugat că pe lângă faptul că va spori transparenţa unei instituţii care gestionează un buget de circa 6,7 miliarde de lei, acest proiect de lege va remedia şi problema accesului la informaţie a cetăţenilor la aceste servicii.

Astfel, fiecare cetăţean va putea afla care este volumul serviciilor medicale de care poate beneficia din contul asigurărilor, mai spune autoarea. Documentul a fost aprobat unanim, fără întrebări, în prima lectură, iar pentru ca să devină lege este nevoie şi de votul în lectura a doua.