După 4.500 de ani, în mijlocul Piramidei lui Keops din Egipt a fost descoperită o nouă cameră

Descoperire incredibilă. După 4.500 de ani, în mijlocul Piramidei lui Keops din Egipt a fost descoperită o nouă cameră, un spațiu de mărimea unui avion de pasageri.

Această cavitate este “atât de mare”, este cât “un avion de 200 de locuri în mijlocul piramidei”, a explicat pentru AFP Mehdi Tayoubi, co-director al proiectului ScanPyramid.

“Există multe teorii despre existenţa unor eventuale camere secrete în piramidă. Dar niciuna dintre ele nu a prezis existenţa a ceva atât de mare”, a spus Tayoubi.

Potrivit studiului publicat joi în revista Nature, “marele vid”, aşa cum au ales cercetătorii să-l numească, este lung de cel puţin 30 de metri şi 9 metri înălţime, având caracteristici similare cu cele din marea galerie, cea mai mare sală cunoscută din piramidă. Acest spaţiu se află la 40-50 de metri de camera reginei, în mijlocul monumentului.

“Marele vid” este complet închis, nimic nu a fost atins de la construcţia piramidei. Este o descoperire foarte entuziastă”, a notat Kunihiro Morishima de la Universitatea Nagoya din Japonia, partener al misiunii ScanPyramids.

Faraonii din Egiptul antic au construit acest monument funerar pentru ei, pentru a adăposti sarcofagele cu mumii îmbălsămate şi încărcate cu tot ce era necesar pentru viaţa de după moarte – mâncare, haine şi bijuterii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.