18:09:06 28.03.2024
Stiri

Un parlamentar de la București SALUTĂ inițiativa de a introduce „limba română” în Constituție: „Este în interesul puterii de la Chișinău să facă un gest de bunăvoință față de România”

Știri 02.11.2017 19:29 Vizualizări1293 Autor: Ziarul National


Un parlamentar de la București SALUTĂ inițiativa de a introduce „limba română” în Constituție: „Este în interesul puterii de la Chișinău să facă un gest de bunăvoință față de România”

„Salut inițiativa celor 35 de deputați din Parlamentul de la Chișinău cu privire la modificarea expresiei „limba moldovenească” cu „limba română” în Constituția R. Moldova. Acest proiect „tehnic” trebuia realizat demult având în vedere că prin hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013 s-a stabilit că Declarația de Independență face corp comun cu textul Constituției (adoptate în 1994) și că prevederile acesteia prevalează asupra textului Constituției”, a declarat deputatul Uniunii Salvați România, Matei Dobrovie.

Potrivit deputatului, această modificare trebuia făcută acum patru ani. „Realitatea e că nu a existat voința politică până acum. Acum este în interesul puterii de la Chișinău să facă un gest de bunăvoință față de România. Dacă această inițiativă va fi votată de majoritatea parlamentară, ar reprezenta un demers firesc pe care R. Moldova trebuie să-l facă pentru a demonstra că a depășit trecutul sovietic și metodele staliniste de definire a identităților naționale”, subliniază Dobrovie.

De asemenea, deputatul de la București mai spune că pentru România ar însemna un pas important în vederea realizării obiectivului strategic cu privire la prezervarea identității românești în R. Moldova.

„Este însă vital să nu uităm faptul că și integrarea europeană a R. Moldova este un obiectiv strategic al României. Modificarea Constituției trebuie completată cu reforme reale în ceea ce privește consolidarea statului de drept prin asigurarea independenței justiției și lupta împotriva corupției. În absența acestora R. Moldova va stagna sub influența Rusiei, chiar dacă limba română va fi menționată în legea fundamentală”, a conchis acesta.

De menționat că în Parlament a fost înregistrat astăzi proiectul de lege care prevede introducerea în Constituției a sintagmei „limba română”. Pentru a modifica articolul 13 al Constituției sunt necesare 67 de voturi ale deputaților.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md