PL: Nistor Grozavu nu poate numi viceprimarii capitalei. Constatăm existenţa unei alianţe tacite dintre PD şi PSRM

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prin propunerea președintelui fracțiunii socialiste din CMC și excluderea cu votul consilierilor PSRM de pe ordinea de zi a chestiunii cu privire la numirea viceprimarilor, socialiștii din Consiliul Municipal Chișinău au făcut jocul primarului interimar, care este unealta Partidului Democrat și anume, au declanșat procedura de numire a viceprimarilor prin dispoziția primarului interimar Nistor Grozavu, prima tentativă consumându-se în ziua de marți, 31 octombrie 2017. De această părere este Biroul Politic al Partidului Liberal, care s-a întrunit într-o şedinţă miercuri seara.

„Partidul Liberal afirmă, că la moment Primăria municipiului Chișinău este condusă de o persoană neautorizată, care nu are votul cetățenilor, iar încercarea primarului interimar Nistor Grozavu, de-a propune Consiliului Municipal Chișinău numirea viceprimarilor, dar și ulterioara numire prin dispoziție a acestora se face cu încălcarea Legii cu privire la Statutul Municipiului Chișinău și a Constituției Republicii Moldova, care prevede că desemnarea candidaților la funcția de viceprimar, dar și numirea prin dispoziție, după refuzul consiliului de două ori, este prerogativa Primarului General al mun. Chișinău, care are votul cetățenilor, nu și a primarului interimar, care are un mandat limitat, de administrare a treburilor interne și nicidecum un mandat complet”, se arată într-un comunicat al PL.

Astfel, formaţiunea constată „existența unei alianțe tacite dintre PD și PSRM”, care „în mod flagrant încălcă Legea cu privire la Statutul Municipiului Chișinău” și Constituția Republicii Moldova, prin care „vor să uzurpeze toate funcțiile din cadrul Primăriei mun. Chișinău”.

Liberalii fac trimitere la o situaţie similară a Curții Constituționale din mai 2013, când vicepreședintele de atunci al Parlamentului Liliana Palihovici a preluat funcția de președinte interimar al Parlamentului. Atunci Curtea a explicat care sunt drepturile președintelui interimar al Parlamentului şi anume că acesta „este diferit de cel al preşedintelui titular al Parlamentului”, „are un statut provizoriu, prin instituirea interimatului urmărindu-se asigurarea continuităţii exercitării funcţiilor Parlamentului”, iar „persoana care exercită interimatul funcţiei de Preşedinte al Parlamentului nu parcurge procedurile numirii în funcţie inerente unui Preşedinte titular al Parlamentului (vot secret) şi nici nu beneficiază de garanţiile exercitării funcţiei (revocarea prin votul secret a 2/3 din deputaţi)”.

„În acest context, persoana care exercită interimatul funcţiei de Preşedinte al Parlamentului poate să preia doar atribuţiile funcționale ale titularului referitoare la ordonarea activităţii Parlamentului, prevăzute de Regulamentul Parlamentului, inclusiv semnarea legilor adoptate, convocarea şi conducerea şedinţelor Parlamentului”, nu şi cele de numire a vicepreşedinţilor Parlamentului, asigurare a interimatului funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova, propunere a Procurorului General sau revocarea acestuia, propunerea preşedintelui Curţii de Conturi sau revocarea acestuia .

„Prin analogie deducem că la moment, primarul interimar al municipiului Chișinău, Nistor Grozavu a preluat doar atribuţiile funcționale ale titularului, Dorin Chirtoacă referitoare la ordonarea activităţii Primăriei, prevăzute în Legea privind Statutul Municipiului Chișinău, inclusiv semnarea actelor de administrare a treburilor interne, convocarea consiliului municipal etc. Atribuţiile exclusive ale Primarului General stabilite prin Legea privind Statutul Municipiului Chișinău și Legea privind administrația publică locală sunt ”intuitu personae” şi nu pot fi nici delegate, nici preluate și exercitate de persoana care exercită interimatul funcției de primar. Prin urmare, Nistor Grozavu nu poate propune candidaturile la funcția de viceprimar și nici nu-i poate numi ulterior prin dispoziție”, a conchis Biroul Permanent al Partidului Liberal.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...