/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Au încurcat instituțiile. Comuniștii vor să demită judecătorii CC prin moțiune simplă

missing
02 noiembrie 2017, ora 16:37

„Actuala componență a Înaltei Curți a politizat excesiv rolul acesteia, modificând în mai multe rânduri Constituția, prin care și-a arogat niște competențe ale Parlamentului Republicii Moldova”, a menționat Elena Bodnarenco, secretar fracțiunea PCRM.

Comuniștii au invocat mai multe decizii ale Curții pe care ei le condamnă, precum declararea limbii române limbă de stat, modificarea modului de alegere a președintelui direct de cetățeni sau reducerea atribuțiilor acestuia.

Liberalii susțin că inițiativa este nefondată: „Dacă le convine o decizie a CC, o promovează, dacă nu le convine, judecătorii sunt răi și trebuie demiși. CC stă în capul mesei”.

Deputații PLDM și PDM spun că este imposibil, din punct de vedere juridic, să înaintezi o moțiune simplă Curții Constituționale, procedura fiind valabilă doar în cazul unor acțiuni ale Executivului.

„Legislația nu prevede posibilitatea revocării judecătorilor pur și simplu din interesul politic al cuiva”, susține Sergiu Sârbu, secretar al fracțiunii PDM.

„Fracțiunea PCRM a venit cu această inițiativă într-un moment de supărare”, a spus Tudor Deliu, deputat PLDM.

Potrivit legislației, mandatul judecătorului constituțional poate înceta doar în caz de expirare, demisie, deces sau ridicarea acestuia odată cu lipsirea de imunitate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram