Proiectul de modificare a Constituției prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”, înregistrat în Parlament

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce acum 2 zile Curtea Constituțională a dat undă verde proiectului de modificare a articolului 13 din Constituția Republicii Moldova, cel cu referire la denumirea limbii, astăzi, proiectul a fost înregistrat în Parlamentului.

„Fracțiunea PLDM a colectat cele 34 de semnături necesare pentru a înregistra în Parlament proiectul de lege privind modificarea Constituției prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”. Proiectul a fost înregistrat în Parlament sub numărul 339″, a declarat președintele fracțiunii parlamentare PLDM, Tudor Deliu.

În nota informativă a proiectului se precizează că temei pentru elaborarea acestuia a servit Hotărârea Curții Constituționale nr. 36 din 5 decembrie 2013, care a statuat că „în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează”.

Astfel, pentru restabilirea adevărului istoric este absolut întemeiată inițiativa de revizuire a prevederilor constituționale prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”, se mai arată în nota informativă.

Proiectul urmează a fi analizat de Comisiile parlamentare, ulterior supus dezbaterilor în plenul Legislativului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...