Reprezentanții PAS: Circumscripțiile uninominale au fost desenate la GBC, de către PD şi PSRM, care pregătesc o alianță post-electorală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Circumscripțiile uninominale permanente pentru alegerile parlamentare din 2018 au fost desenate la sediul Global Business Center (GBC), despre care se cunoaște că aparține oligarhului Vladimir Plahotniuc, de către PD şi PSRM, care nu îşi doresc organizarea unor alegeri echidistante şi libere şi se pregătesc pentru o coaliție post-electorală. Declarații în acest sens sunt făcute de reprezentanții Partidului Acțiune şi Solidaritate (PAS).

În opinia membrului BPN al PAS, Sergiu Litvinenco, Comisia Națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente a încălcat mai multe prevederi atunci când a stabilit circumscripțiile uninominale. Mai exact, acesta acuză că diaspora, căreia i-au fost repartizate doar 3 circumscripții, a fost discriminată şi favorizată regiunea transnistreană, care s-a ales cu 2 circumscripții. De asemenea, acesta acuză membrii Comisiei că au dispersat intenționat raioanele din centrul republicii, acolo unde cetățenii votează, de obicei, forţe electorale pro-europene.

„Circumscripții s-au desenat la GBC, de către PD şi PSRM. Nu am văzut programele informatice sofisticate promise la stabilirea circumscripțiilor. Este cert că consultările publice au fost mimate pe parcursul întregului proces. Chiar dacă s-au văzut opinii şi recomandări din partea Asociației Promo-LEX sau a unor organizați diasporale, aceste nu au fost luate în considerare, dar totul s-a decis prin vot fără justificare. Cum majoritatea membrilor Comisiei aparţin PD şi PSRM nu se pune problema identificării acestor voturi”, a declarat Litvinenco.

Reprezentantul PAS spune că o altă încălcare a Comisiei ţine de numărul de alegători repartizați circumscripțiilor, or fiind vorba de limita 55-60 de mii de alegători, Comisia a decis, contrar legii, să extindă de la 60 până la 66 de mii şi să micșoreze de la 55 la 50 de mii numărul acestora.

De asemenea, Litvinenco acuză Comisia că a fost netransparentă atunci când a decis repartizarea circumscripțiilor pentru diaspora. „S-a scris mai mult sau mai puţin clar despre modul de constituire al circumscripțiilor în diasporă, însă, cu siguranță, modul în care s-a decis repartizarea acestora este dubios. S-a propus un număr de 3, care a fost votat şi atât, fără consultări sau dezbateri. Mai mult, conform calendarului, Comisia era obligată să stabilească numărul de circumscripții pentru diaspora în cadrul primelor ședințe, dar am văzut că asta s-a făcut la ultimele ședințe”, a mai spus Sergiu Litvinenco.

Lidera PAS, Maia Sandu, declară în context că hotarele circumscripțiilor uninominale au fost stabilite în baza înțelegerilor dintre PD şi PSRM, care pregătesc o coaliție post-electorală.

„Putem afirma cu certitudine că dincolo de retorica geopolitică, hotarele circumscripțiilor au fost stabilite de PD şi PSRM, care pregătesc o alianță post-electorală. Este grav că cele mai periculoase lucruri pe care le-am intuit când PD şi PSRM au pus la cale schimbarea sistemului electoral în unul mixt s-au adeverit. Este o dovadă în plus că aceste două partide nu doresc un proces democratic şi vor să falsifice alegerile”, a spus Maia Sandu, conform căreia opoziția extraparlamentară va informa partenerii de afaceri ai Republicii Moldova despre procesele antidemocratice care au avut loc în procesul de constituire a circumscripțiilor uninominale.

Comisia Națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente a finalizat procesul de repartizare a mandatelor de deputat pentru alegerile parlamentare din anul 2018. Astfel, membrii Comisiei au decis să repartizeze diasporei moldovenești doar 3 circumscripții, iar regiunii separatiste Transnistria – 2 circumscripţii. Pe teritoriul Republicii Moldova au fost constituite 46 de circumscripții uninominale, dintre care două au fost repartizate Unităţii Teritoriale Administrative Găgăuzia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...