Dorin Chirtoacă, despre edificarea Casei Parohiale din Scuarul Catedralei: „Nu vă ascundeți după veceu”

02 noiembrie 2017, ora 15:11

Chirtoacă susține consilierii locali ar fi votat nu pentru edificarea unei Case Parohiale, ci a unui Palat Mitropolitan cu 3 nivele și o suprafață mai mare decât a Catedralei însăși. Acesta face referire și la discuțiile purtate în 2011 cu reprezentanții Mitropoliei.

„În spatele Catedralei a existat o casă parohială, acolo a fost și prima fabrică de lumânări. Apoi s-a făcut din ea stație de pompare pentru Termocom. În prezent este dezafectată și probabil dărâmată cu totul. Dar dacă este vorba de casă parohială și încăperi auxiliare: grup sanitar, depozit etc, această casă poate fi reconstruită în formă și dimensiunile ei inițiale, problema invocată de Mitropolie fiind astfel soluționată. Aceasta a și fost discuția în anul 2011”, a scris Chirtoacă pe pagina sa de Facebook.

Edilul suspendat susține că s-a discutat acum șase ani și ce a prezentat Mitropolia la ședința Primăria din 31 octombrie există o mare diferență. „Problema cu grupul sanitar și alte încăperi auxiliare necesare s-au arătat a fi doar un pretext pentru un proiect de amploare, Palatul Mitropolitan, o construcție nouă în ansamblul arhitectural: Arcul de Triumf, Clopotnița, Catedrala “Nașterea Domnului”, cu o suprafață mai mare decât primele trei luate împreună, cu costuri de zeci de milioane de lei, cu săli de mese și conferințe la parter și cu birouri și dormitoare la etaj și mansardă”, menționează Chirtoacă.

Liberalul, care se află în arest la domiciliu, îi întreabă pe cei de la Mitropolie de ce nu se reconstruiește casa inițială dacă sunt necesare doar încăperi auxiliare. „Dacă este vorba despre asa ceva, nu va ascundeți după veceu și spuneți așa cum este: “Proiect de modificare și completare a ansamblului arhitectural din Scuarul Catedralei”. Nu este tocmai creștinește ca un proiect bisericesc să înceapă cumva cu o …minciună. Este corect și creștinește să pornești discuția de la un grup sanitar și un depozit, ca să ajungi la cu totul altceva?”, a mai adăugat Chirtoacă.

Edilul suspendat nu a trecut cu vederea și pe cei care vor dori să finanțeze construcția acestui edificiu, făcând subtil aluzie la președintele Dodon. „Finanțarea se propune a fi de la “ctitori”, adică oameni de afaceri și politicieni care să se întreacă la cât mai mult dă fiecare și cine va fi mai aproape de foarfece la tăiatul panglicii. Este greu să ne dăm seama cine ar dori să-și asume patronatul, să-și dodonească proiectul și să taie panglica aducând și pe Patriarhul de la Moscova?”.

La sfârșit Chirotacă a menționat că este pentru reconstrucția casei inițiale unde a fost fabrica de lumânări, in forma și dimensiunile originale ar putea soluționa problemele ridicate. „Ar respecta situl istoric, nu ar dezechilibra cadrul natural și ambianta din Scuarul Catedralei, nu ar produce dezbinare și tensiune în societate, și ar epuiza subiectul”.

Reamintim că, înălțarea „Casei Patriarhiei” a fost introdusă marți, 31 octombrie, pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului municipal Chișinău și a fost adoptată cu votul a 38 de consilieri.

Potrivit Mitropoliei Moldovei, această construcție va fi destinată preoților, personalului auxiliar și enoriașilor Catedralei pentru necesitățile de cult. Clădirea va mai găzdui:

– un paraclis încorporat cu baptisteriu, destinat săvârșirii Ierurgiilor absolut necesare ciclului liturgic.
– o bibliotecă de carte ortodoxă.
– o veșmântărie (garderoba veșmintelor bisericești), prescurăria, depozitele pentru consumabile.
– o sală polivalentă destinată organizării școlii duminicale și a altor activități extra-parohiale.
– o sală pentru repetiții corale pentru corurile Catedralei, atât cel format din profesioniști, cât și cel de copii.

În demisolul clădirii vor fi amenajate încăperile auxiliare activității gospodărești.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram