22:14:53 28.03.2024
Stiri

Maia Sandu: Felul în care au fost trasate circumscripțiile electorale ar pune bazele unei ALIANȚE post-electorale între PD și PSRM

Politică 02.11.2017 16:03 Vizualizări1714 Autor: Ziarul National
Maia Sandu: Felul în care au fost trasate circumscripțiile electorale ar pune bazele unei ALIANȚE post-electorale între PD și PSRM


Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) critică activitatea comisiei speciale care a trasat viitoarele circumscripții uninominale și a decis să acorde cetățenilor din diasporă doar trei mandate.

Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că activitatea acestei comisii a fost una „defectuoasă”, iar felul în care au fost stabilite circumscripțiile ar putea manipula rezultatele electrale în favoarea anumitor partide și ar pune, de fapt, bazele unei „alianțe post-electorale între PD și PSRM”: „Ei nu-și doresc un proces democratic, ei vor să fraudeze alegerile”.

Potrivit Maiei Sandu, toate promisiunile făcute în campania de promovare a sistemului electoral mixt cu privire la posibilitatea de a revoca deputații și că fiecare raion va avea deputatul său au fost ignorate, din moment ce în circumscripții „au fost amestecate localități din diferite raioane”.

Juristul PAS, Sergiu Litvinenco, a acuzat la rândul său Comisia Națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente de lipsă de independență și transparență, fiindcă hotarele circumscripțiilor nu au fost supuse dezbaterilor publice și nici astăzi nu a fost făcută publică decizia respectivă din 30 octombrie curent a comisiei.

Litvinenco a vorbit și despre „discriminarea cetățenilor din diasporă și favorizarea celor din Transnistria”, afirmând că puterea unui votant din Transnistria va fi egal cu 15 voturi date de conaționalii noștri din Italia.

„Noi vom da în continuare alarma și aici, pe intern, vom explica cetățenilor care sunt intențiile și vom informa partenerii R. Moldova pentru care democratizarea R. Moldova este importantă și care încearcă să contribuie la acest lucru”, a declarat Maia Sandu.

Menționăm că, potrivit deciziei comisiei speciale, pe teritoriul R. Moldova urmează a fi constituite 46 de circumscripții uninominale, inclusiv 11 în Chișinău, două - pentru cetățenii din Transnistria și trei - pentru cei din diasporă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md