(VIDEO) Raportul Kroll 2 ar putea să nu fie făcut public; Cum motivează guvernatorul BNM

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Raportul Kroll 2, privind investigația jafului din sistemul bancar, ar putea fi prezentat autorităților de la Chișinău în următoarele două săptămâni, sub semnul întrebării fiind pusă, însă, publicarea acestuia pentru cetăţeni. Cel puțin asta declară guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, în contextul vizitei pe care o au programată reprezentanții companiei în ţara noastră, în zilele următoare.

Conform guvernatorului, reprezentanții BNM ar urma să discute cu reprezentanții Kroll despre strategia de recuperare propriu-zisă a banilor furați şi raportul Kroll 2. În cadrul unei conferințe de presă, Cioclea a declarat că BNM are voința să publice acest raport, însă nu este sigur dacă o va face.

„Vom discuta cu cei de la Kroll asupra a două documente – strategia de recuperare propriu-zisă a banilor furați şi raportul Kroll 2. BNM are voința să publice acest raport sau ceea ce poate fi publicat, dar aceste lucruri trebuie discutat cu Kroll. Transparența şi secretul anchetei trebuie asigurate, pentru a nu prejudicia recuperarea banilor. Aceste lucruri vor fi discutate şi pe platforma interinstituțională. Dacă nu greșesc, reprezentanții Kroll vor veni săptămâna viitoare pentru a discuta aceste lucruri”, a spus Cioclea.

Ceea ce ţine de recuperarea banilor furați din Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială, Cioclea spune că BNM a accelerat procesul de lichidare al activelor, însă de recuperarea miliardului furat se vor ocupa organele abilitate după ce Kroll va prezenta cel deal doilea raport.

„Sunt mai multe direcții cum trebuie să fie recuperați banii, există ancheta din Republica moldova, iar Procuratura Generală spune că sunt active care trebuie vândute. Noi am accelerat procesul de lichidare, pentru a recupera creditele neperformante. 80% din banii recuperați nu ţin de lichidarea bunurilor băncilor, dar ţin de recuperarea creditelor neperformante sau din valorizarea gajului. Există şi ancheta internațională, toată lumea așteaptă clarificare, este o anchetă mai complexă, deoarece sunt proceduri penale. Partea juridică este complicată şi Kroll a spus că este o procedură de minimum 18-24 de luni. Cu regret, mulţi bani au fost duşi în jurisdicții opace, iar acolo va fi mai complicat de lucrat”, a mai spus guvernatorul BNM.

Conform acestuia, în următoarele săptămâni Kroll ar putea furniza raportul doi al anchetei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...