„Suntem în discuţii cu Kroll-ul asupra a două documente. Primul este strategia de recuperare a banilor. Sunt şi discuţii cu referire la Kroll 2. BNM are voinţa să publice acest raport sau ce poate fi publicat. Acest lucru trebuie de discutat cu Kroll-ul. Statutul acestui raport la fel este discutat. Transparenţa este importantă, dar cu respectul secretului anchetei şi pentru a nu prejudicia procesul de recuperare a banilor. Aceste lucruri vor fi discutate pe platforma interinstituţională, împreună cu cei de la Kroll. Dacă nu greşesc, chiar săptămâna viitoare vin să discutăm despre acest lucru. Obiectivul acestei şedinţe cu Kroll-ul este validarea acestei strategii pentru a începe procedurile necesare. Cel mai mare beneficiu al acestui raport este ca organele de urmărire să poate să compileze datele primite de ei şi informaţiile de la Kroll. Vom putea spera atunci la acţiuni concrete, inclusiv probabil blocarea activelor. Sperăm deja în noiembrie să avem primii paşi în această direcţie”, a declarat Cicolea. 

„Toată lumea aşteaptă clarificări în ceea ce priveşte ancheta internaţională. Este mai complexă, deoarece sunt proceduri complicate. Din câte înţeleg eu, din ceea ce spune Kroll este vorba de minim 18-24 de luni. Sper ca în următoarele săptămâni vom avea remiterea acestui raport şi apoi începerea acestor proceduri peste hotare”, a adăugat guvernatorul BNM.

În ceea ce ţine de recuperarea banilor de la cele trei bănci falimentate, şeful BNM a menţionat că 80 la sută dintre fonduri provin din recuperarea creditelor şi valorizarea gajurilor.

„Există ancheta propriu-zisă în Republica Moldova. Sunt active care au fost blocate. BNM nu se ocupă de anchetă, dar noi am accelerat procesul de lichidare pentru a putea recupera creditele neperformante, ca să putem valoriza acele gajuri. Aproape 80% din banii care au fost recuperaţi prin procedura de lichidare nu ţin de vânzarea bunurilor băncii, cum spun unii, dar este rambursarea creditelor sau valorizarea gajurilor”, a spus guvernatorul băncii centrale.