23:20:17 28.03.2024
Stiri

Comuniștii, care nu vor „LIMBA ROMÂNĂ” în Constituție, cer DEMITEREA judecătorilor CC prin intermediul unei MOȚIUNI. Sârbu: „Au confundat toată procedura”

Politică 02.11.2017 13:20 Vizualizări1766 Autor: Ziarul National
Comuniștii, care nu vor „LIMBA ROMÂNĂ” în Constituție, cer DEMITEREA judecătorilor CC prin intermediul unei MOȚIUNI. Sârbu: „Au confundat toată procedura”


Reprezentanții fracțiunii Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) căută semnături în Parlament pentru demiterea judecătorilor Curții Constituționale prin intermediul unei moțiuni. De partea cealaltă, democratul Sergiu Sârbu explică faptul că judecătorii CC nu pot fi demiși conform procedurii propuse de comuniști, deoarece aceștia nu sunt membri ai Guvernului.

„Intențiile colegilor comuniști de a înainta o moțiune împotriva judecătorilor CC nu e altceva decât nihilism din punct de vedere juridic. Nu e posibil din punct de vedere juridic să înaintezi moțiune împotriva judecătorilor Curții. Potrivit Constituției și Regulamentului Parlamentului, moțiunile se înaintează doar în privința Guvernului, unor miniștri sau în privința unor politici sau acțiuni exprese ale puterii executive. În niciun caz o moțiune nu poate fi înaintată în privința unor autorități independente și autonome”, a declarat Sârbu.

Democratul a ironizat pe seama celor din PCRM care, deși au o bogată experiență legislativă, nu cunosc procedurile.

„Procedura de demitere a judecătorilor CC este foarte complexă. Judecătorul poate fi revocat în cazul în care depune cerere de demisie, în caz de boală sau deces. De asemenea, poate fi revocat judecătorul atunci când există o sentință de condamnare. Judecătorii CC sunt inamovibili. Poate să ne placă sau să nu ne placă deciziile CC, dar așa stau lucrurile”, a conchis sursa citată.

De menționat că reprezentanții PCRM sunt nemulțumiți de faptul că judecătorii Curții Constituționale au dat aviz pozitiv pentru modificarea articolului 13 din Constituție, care prevede introducerea „limbii române” în locul sintagmei „limba moldovenească” din Constituție.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md