Parlamentari scoţieni cer recunoașterea independenței Cataloniei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un grup de parlamentari pro-independență din Scoția a înaintat o moțiune în care îndeamnă la recunoașterea internațională a votului din parlamentul catalan pentru independență față de Spania, punând presiune pe liderul Scoției să aprobe acest demers, informează joi agenția de presă Reuters.

Potrivit site-ului web al parlamentului scoțian, moțiunea îndeamnă „comunitatea internațională să recunoască votul parlamentului catalan pentru o Republică independentă Catalonia”.

Moțiunea a fost semnată de 21 dintre cei 63 de parlamentari ai Partidului Național Scoțian care conduce guvernul descentralizat al Scoției. Ea a fost semnată și de un parlamentar din partea Verzilor scoțieni.

De asemenea, în textul moțiunii li se cere instituțiilor europene să ajute Catalonia într-o tranziție pașnică spre un stat independent.

În urma declarării unilaterale a independenței Cataloniei de către parlamentul de la Barcelona, executivul spaniol a suspendat autonomia acestei regiuni și a preluat controlul direct asupra ei, urmând ca pe 21 decembrie să se desfășoare alegeri parlamentare anticipate în Catalonia.

Premierul britanic, Theresa May, i-a dat asigurări omologului său spaniol, Mariano Rajoy, că Marea Britanie nu va recunoaște declarația de independență a Cataloniei.

La rândul său, premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a lansat un apel autorităților spaniole, în discursul de încheiere a congresului Partidului Național Scoțian (SNP), să respecte „dreptul catalanilor de a-și decide propriul viitor”. În cursul acestui congres, partidul separatist scoțian a adoptat o moțiune sprijinind inițiativa unilaterală în vederea independenței Cataloniei și cerând Madridului „să respecte votul masiv în favoarea” acestui demers.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...