SHS a lansat versiunea optimizată a www.meteo.md, care va oferi prognoze mai exacte şi de calitate

Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova (SHM) a lansat astăzi versiunea optimizată a www.meteo.md, care va oferi prognoze meteo mai exacte, de calitate și în conformitate cu standardele EUMETNET – asociația care include 31 de servicii meteorologice naționale din Europa.

Pagina web a fost actualizată și modernizată pe trei componente:  design, conținut și funcționalitate. Astfel, date precise vor fi disponibile în timp real, iar navigarea va fi intuitivă și pe înțelesul utilizatorilor.

www.meteo.md va oferi publicului larg un sistem de informații grafice asupra pericolelor meteorologice potențiale și nivelului de vigilență, pentru domeniul geografic european.

”Avem o harta interactivă pe prima pagină, mult mai accesibilă și ușor de înțeles. Acum există și  o rubrică cu Meteoalarm, care oferă sfaturi despre vremea excepțională. Întreg site-ul, inclusiv design-ul și structura, sunt mult mai accesibile”, a subliniat Dan Titov, Centrul Cercetare și GIS, Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Aceasta va îmbunătăți furnizarea serviciilor hidrometeorologice și cu privire la calitatea componentelor mediului, totodată va asigura calitatea datelor, inclusiv în regim on-line.

„După cum știm, Moldova a fost lovită de ninsori abundente în aprilie anul trecut, de aceea sunt recunoscător  pentru participarea la acest eveniment și că țările noastre au un interes comun pentru combaterea schimbărilor climatice. Și sunt fericit că Agenția pentru Dezvoltare a Austriei a contribuit la acest parteneriat de succes”, a declarat Alexander Karner, șeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice al Agenției pentru Dezoltare a Austriei.

Noua versiune www.meteo.md mizează pe o bază de date modernă, bazată pe open source, fiind integrată cu www.meteoalarm.eu.

“Vremea și clima nu au frontiere, iar sistemul de Meteoalarm este un bun exemplu pentru modul în care o regiune se poate uni pentru a răspunde unei provocări comune. Cu avertismente adecvate, oamenii pot acționa din timp pentru a reduce daunele și pierderea vieților atât din cauza dezastrelor naturale, cât și a celor provocate de om. Odată cu aderarea Moldovei la sistemul EUMETNET, factorii de decizie și publicul pot minimiza riscurile de dezastre și cele climatice, prevenindu-le și pregătindu-se din timp. Aceasta este o realizare foarte importantă pentru Moldova, pentru sporirea rezistenței țării la schimbările climatice”, a afirmat reprezentantul rezident adjunct al PNUD Moldova, Stefan Liller.

Reconstrucția completă și modernizarea www.meteo.md a avut loc în parteneriat cu Institutul Central de Meteorologie și Geodinamică din Austria în cadrul Proiectului „Suport la procesul național de planificare a adaptării la schimbările climatice”, implementat cu suportul  Agenției   pentru Dezvoltare a Austriei și finanțat de Ministerul Federal al Agriculturii, Silviculturii, Mediului și Managementului Apelor al Austriei.

Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Oficiul Schimbarea Climei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.