/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

PL, despre rechemarea ambasadorilor: Îi recomandăm lui Filip să-l revoce din funcție pe Galbur din considerente politice

missing
02 noiembrie 2017, ora 11:48

Potrivit liberalilor, cadrul juridic național stabilește clar că diplomații, inclusiv ambasadorii, sunt funcționari publici și ei sunt revocați sau destituiți din funcții conform Codului Muncii și nu pe criterii politice, cum a făcut-o Galbur și guvernul din care face parte.

„Argumentul Ministrului Galbur, susținut cu atâta iresponsabilitate de către membrii guvermului, este mai mult decât șubred atât din punct de vedere politic, dar mai ales juridic. Motivarea că dl Iurie Renită, Valeriu Frija și Emilian Breneci au fost desemnați în funcția respectivă din motive politice și urmează să fie substituiți cu persoane din sistem, este una ridicolă și batjocoritoare, deoarece toți activează în cadrul sistemului diplomatic al Republicii Moldova tocmai din anul 1992, odată cu crearea Ministerului Afacerilor Externe, cu mult înaintea actualului ministru de externe Galbur. Îi recomandăm ministrului Galbur, membrilor Guvernului, dar și prim-ministrului Filip, să facă cunoștință cu CV-urile diplomaților, din care rezultă că Dl Reniță și dl Frija au activat peste 20 de ani în cele mai diverse funcții în cadrul Ministerului de Externe”, a declarat Alina Zotea.

Liberalii susțin că Iurie Renita și Valeriu Frija n-au fost niciodată membri de partid, inclusiv membri ai PL, la care a făcut referire Galbur. Aceștia mai menționează că Galbur a fost promovat la Moscova în calitate de ambasador tot de un partid politic – PLDM.

„Trebuie să recunoaștem ca este o bătaie de joc și un fapt sfidător să tratezi ambasadorii noștri cu dispreț în funcție de care formațiunile politice care i-au susținut. PLDM nu mai este astăzi la putere, așa că i-am recomanda dlui prim-ministru Filip să-l revoce din funcție și pe ministrul Galbur tot din considerente politice, deoarece a fost promovat anume de acest partid, care astăzi e în opoziție și critică guvernul”, a mai adăugat Zotea.

Menționăm că, la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Guvernul a decis rechemarea din funcție înainte de termen a patru ambasadori:

– SUA – Aureliu Ciocoi,
– Lituania – Valeriu Frija,
– Regatul Țărilor de Jos – Emilian Breneci,
– Belgia și Marele Ducat de Luxemburg – Iurie Reniță.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram