Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PCRM a depus moțiune simplă…

PCRM a depus moțiune simplă asupra activităţii judecătorilor Curţii Constituţionale. PDM reacționează

Azi, PCRM a înaintat moţiune simplă asupra activităţii judecătorilor Curţii Constituţionale (CC) a R. Moldova. În argumentarea moțiunii se spune că președintele CC a făcut mai multe declaraţii de presă contrare statutului său de judecător și că instituția dată manifestă este părtinitoare la examinarea cauzelor cu care sunt sesizate în raport cu opoziţia parlamentară. 

 „ (…)Pe parcursul exercitării mandatului său, Preşedintele Curţii Constituţionale, domnul Tudor Panțâru a făcut mai multe declaraţii de presă contrare statutului său de judecător, acesta publicând mai multe articole unioniste şi contrare adevărului istoric.

Spre regret, niciunul dintre judecătorii Curţii nu s-au autosesizat cu privire la comportamentul contrar statutului său de judecător al Preşedintelui Înaltei Curţi, manifestând o vădită neglijenţă în raport cu obligaţiile sale funcţionale.

Totodată, Înalta Curte, în actuala componenţă, manifestă o vădită părtinitate la examinarea cauzelor cu care sunt sesizate în raport cu opoziţia parlamentară. Astfel, majoritatea sesizărilor opoziţiei sunt respinse la faza admisibilităţii”, se spune în textul înaintat președintelui Parlamentului, Andrian Candu.

Deputatul PDM, Sergiu Sârbu a catalogat acțiunea PCRM drept un act  nihilist, din punct de vedere juridic.

 „Această acțiune reprezintă cel puțin un nihilism, din punct de vedere juridic. Nu este posibil să înaintezi moțiune CC. Moțiunile simple se înaintează doar în privința acțiunilor guvernamentale, în privința unor miniștri, în privința unor acțiuni ale puterii executive, nici într-un caz nu pot fi înaintate moțiuni împotriva unor autorități independente și autonome. Colegii din PCRM au confundat toată procedura. Consider că au făcut-o intenționat. Experiența lor legislativă e una bogată, ar fi trebuit să știe. Procedura cu privire la CC, demisia judecătorilor e una destul de complexă și poate interveni doar în cazurile expres prevăzute  de lege”, a spus Sârbu.

 

Sursa foto: independent.md