14:27:24 20.04.2024
Stiri

„Ambasadorii PL”, RECHEMAȚI din funcții. Liberalii: „RĂZBUNARE politică”. Cer demiterea ministrului Galbur, pentru că ar fi fost promovat de PLDM

Politică 02.11.2017 12:35 Vizualizări1523 Autor: Ziarul National
„Ambasadorii PL”, RECHEMAȚI din funcții. Liberalii: „RĂZBUNARE politică”. Cer demiterea ministrului Galbur, pentru că ar fi fost promovat de PLDM
Iurie Reniță


Guvernul a decis, ieri, să-i recheme, înainte de termen, pe Ambasadorii R. Moldova în Lituania și în Regatul Belgiei, Valeriu Frija și Iurie Reniță, iar motivul invocat de ministrul de Externe, Andrei Galbur, a fost că aceștia au ajuns în misiune pe criterii politice.

Partidul Liberal, partea a coaliției de la guvernare până în luna mai curent, afirmă că cei doi nu au fost niciodată membri ai acestui partid și că „actuala guvernare, care s-a autodeclarat proeuropeană și pro-NATO, prin acțiunile de ieri de la ședința Guvernului demonstrează cu totul altceva, ceea ce este, în primul rând, o vadită răfuială și răzbunare politică”.

„Ambasadorii respectivi au fost revocați înainte de termen, contrar prevederilor Legii cu privire la Serviciul Diplomatic, care stabilește un termen de 4 ani. De altfel, cadrul juridic național stabilește clar că diplomații, inclusiv ambasadorii, sunt funcționari publici și ei sunt revocați sau destituiți din funcții conform Codului Muncii și nu pe criterii politice, cum a făcut-o Galbur și Guvernul din care face parte. Argumentul ministrului Galbur, susținut cu atâta iresponsabilitate de către membrii Guvermului, este mai mult decât șubred atât din punct de vedere politic, dar mai ales juridic”, acuză liberalii într-un comunicat de presă.

PL consideră că argumentele ministrului Galbur sunt „ridicole și batjocoritoare”, fiindcă diplomații activează în cadrul sistemului diplomatic al Republicii Moldova „tocmai din anul 1992, odată cu crearea Ministerului Afacerilor Externe, cu mult înaintea actualului ministru de externe Galbur”.

Liberalii acuză că Andrei Galbur a fost numit Ambasador la Moscova cu sprijinul PLDM, partid care nu mai este la guvernare, și îl îndeamnă pe premierul Pavel Filip „să-l revoce din functie și pe ministrul Galbur tot din considerente politice, deoarece a fost promovat anume de acest partid, care astăzi e în opoziție și critică Guvernul”.

Menționăm că Valeriu Frija a fost numit Ambasador în Lituania în octombrie 2015, iar Iurie Reniță a plecat în Belgia pe 27 ianuarie 2016.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md