Reacția PD la intenția PCRM de a demite magistrații CC

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentanții Partidului Comuniștilor din Republica Moldova au încălcat procedura din lipsă de informare, deoarece magistrații Curţii Constituționale nu pot fi demiși prin moţiune simplă de cenzură, aşa cum cer aceştia. Comentariul vine din partea deputatului PD, Sergiu Sîrgu.

În opinia lui Sîrbu, intenția PCRM de a demite magistrații CC reprezintă „un nihilism din punct de vedere juridic”. „Nu este posibil să înaintezi moțiune de cenzură împotriva CC. Moțiunile simple se înaintează doar în privința acțiunilor guvernamentale, în privința unor miniștri sau acţiuni exprese ale puterii executive. În niciun caz nu pot fi înaintate moțiuni altor autorități”, a comentat Sîrbu.

Acesta spune că „colegii din PCRM au confundat toată procedura”. „O fi din neglijenţă sau poate au făcut-o intenționat”, spune deputatul PD.

Conform lui Sîrbu, procedura de demisie a judecătorilor CC este una complexă, însă, oricât de mult şi-ar dori unii, deciziile Curţii nu se supun discuțiilor, ci se execută.

„Nu vreau să mă expun din punct de vedere politic categoric, nu vreau să iau apărarea nimănui, dar procedura privind demisia acestora este una destul de complexă şi poate interveni doar în cazurile expres prevăzute de lege – fie ei demisionează din proprie intenție sau din cauza bolii, a decesului sau alte motive expres prevăzute de lege. Legea nu prevede demisia acestora din interes politic al cuiva”, a adăugat Sergiu Sîrbu.

Citeşte şi: PCRM cere demisia magistraților Curții Constituționale

„Poate să nu ne placă judecătorii sau deciziile CC, dar ele nu se comentează, ci se execută. Chiar dacă şi noi am avea unele comentarii uneori”, a conchis Sîrbu.

Fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova cere demisia magistraților Curții Constituționale, pe motiv că aceştia ar fi antrenaţi în jocuri politice, iar recent au dat aviz schimbării Constituției privind limba vorbită.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...