Kosovo: Președintele Hashim Thaci provoacă Uniunea Europeană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele kosovar Hashim Thaci critică de câteva săptămâni Uniunea Europeană, critici neobișnuite pe care analiștii le consideră a fi legate de posibilele urmăriri penale pentru crime de război împotriva oficialilor kosovari, comentează joi France Presse.

„Kosovo s-a ținut de cuvânt. Nu și comunitatea internațională”, a denunțat la începutul lunii octombrie Hashim Thaci.

În 2015, parlamentul din Pristina a instituit o curte specială care respectă legea kosovară, dar instalată la Haga din grija de a asigura protecția martorilor, cu obiectivul de a judeca foști responsabili ai Armatei de eliberare din Kosovo (UCK) pentru crimele comise în timpul războiului de independență împotriva forțelor Belgradului (1998-1999, 13.000 de morți).

Or, în schimb, potrivit lui Hashim Thaci, Kosovo nu a obținut aproape nimic: liberalizarea de către UE a vizelor pentru kosovari, aderarea la UNESCO, crearea unei armate kosovare, factor de tensiuni cu minoritatea sârbă și Belgrad.

Bekim Collaku, un aliat politic apropiat de Hashim Thaci, se îndoiește că liderul kosovar ar fi întors spatele europenilor: el „este, fără îndoială, cel mai pro-UE șef de stat din Balcanii de Vest, chiar dincolo de aceștia.” Dar, noi „avem nevoie de o perspectivă reală și de un tratament egal” cu țările vecine Kosovo, „atât timp cât aceasta nu este cazul, președintele nu-i poate să-i aplaude pe cei care lasă Kosovo izolat”, spune în continuare Bekim Collaku, fără a evoca instanța specială.

Aceasta ar putea pronunța primele sale inculpări în săptămânile următoare. Printre posibilii inculpați este avansat adeseori și numele lui Hashim Thaci, pe timpuri liderul politic al UCK.

În martie 2016, explicând AFP că nu „are nimic de ascuns”, el oferea „sprijinul deplin” pentru această instanță în curs de formare. Acum însă el își exprimă îndoielile cu privire la această instanță care se va preocupa numai de crimele comise de UCK și nu de cele „aproximativ cele 400 de masacre comise de forțele sârbe”.

O asociație a rudelor victimelor de război i-a cerut sprijinul pentru a amenda legea care instituie această curte specială pentru ca ea să ancheteze și crimele sârbe. În ziua în care Thaci a atacat comunitatea internațională au fost publicate rezultatele unui sondaj potrivit cărora kosovarii consideră această instanță nedreaptă, iar mai mult de jumătate dintre ei se declară dispuși să manifesteze în cazul inculpării comandanților UCK.

„Poate că aerul Curții speciale se face simțit”, scrie un editorialist important Veton Surroi, oponent hotărât al lui Hashim Thaci. Potrivit acestuia, declarația președintelui kosovar poate fi interpretată ca un „avertisment că el este pregătit pentru opțiunea pământului pârjolit sau cel puțin agită amenințarea” aceasta.

Șeful statului „înțelege să destabilizeze situația pentru a se salva de curtea” specială, a explicat profesorul de științe politice Belul Beqaj.

Printre liderii kosovari, mulți sunt foști rebeli. În spatele celor care aveau să devină premier Ramush Haradinaj și președinte al parlamentului Kadri Veseli, ei s-au coalizat în cursul alegerilor legislative din primăvară pentru a-și păstra o putere care amenința să se destrame.

„Ei controlează mecanismele vitale ale statului”, relevă politologul Ramush Tahiri. Și partidele lor „ar putea să declanșeze nemulțumirea”, avertizează expertul în securitate Lulzim Peci.

Pentru Shqipe Pantina, responsabil al principalului partid de opoziție Vetevedosje (stânga naționalistă), declarația lui Hashim Thaci „arată cât de uzat este el pentru jocul sordid pe care l-a jucat până în prezent”.

Dar Ismet Salihu, profesor de drept, îi îndeamnă pe kosovari „să se pregătească pentru inculpări”, căci procesul — declanșat în urma unui raport al Consiliului Europei asupra presupuselor abuzuri ale UCK — este „ireversibil”. Acest raport acuză UCK de răpirea și dispariția a 500 de civili, în majoritate sârbi.

Expertul Peci avertizează că orice tentativă de a „miza pe destabilizare pentru a întârzia lucrările curții se va întoarce împotriva Kosovo”, care „se va regăsi într-o situație de izolare totală și supus sancțiunilor”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...