/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ După avizul pozitiv inițiativei de schimbare a limbii de stat, PCRM vrea demiterea judecătorilor Curții Constituționale

missing
02 noiembrie 2017, ora 10:55

În acest context, deputata Elena Bodnarenco a precizat că fracțiunea PCRM a depistat 13 încălcări a Curții Constituționale printre care decizie prin care declarația independență este recunoscută mai presus decât Constituția R. Moldova, hotărârea prin care s-a modificat modul de alegere a președintelui și micșorarea atribuțiilor șefului statului.

„Curtea Constituţională și-a depășit flagrant competenţa, atunci când a anulat în totalitate, la 12 ianuarie 2012, procedura de alegere a Președintelui Republicii Moldova, fapt absolut inadmisibil. Curtea urma doar să constate încălcările, dacă au existat, intervenind doar în procesul validării mandatului de șef al statului și nicidecum anterior acestui proces”, se arată în moțiune.

În textul moțiunii se mai specifică că „nu este de neglijat nici hotărârea №36 din 5.XII.2013 a Înaltei Curți referitoare la limba oficială vorbită de către cetățenii Republicii Moldova. Notăm că, această hotărâre nu comportă un caracter istoric, reprezentând o palmă dată cetăţenilor Republicii Moldova şi generând un conflict de identitate naţională. Avizul Curtii Constituțională din 31.X.2017 numit «decizie de ordin tehnic» încalcă principiile democratice care subminează suveranitatea națională. Dreptul de a lua astfel de decizii aparține doar întregului popor în cadrul unui referendum.”

În prezent moțiunea simplă a fost semnată doar de deputații PCRM, dacă acesta va fi semnată de 15 persoane, atunci timp de o săptămână ea urmează a fi examinată de parlament.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram