Sabbir Emam,  pilot al companiei naţionale Biman Bangladesh Airlines, a fost reţinut în Dhaka împreună cu alte trei persoane suspectate de legături cu o grupare islamistă acuzată de comiterea unui atentat terorist anul trecut, soldat cu  22 de morţi, dintre care 18 cetăţeni străini.

Potrivit poliţiei, se pare că pilotul a complotat cu extremişti din cadrul mişcării Jamayetul Mujahideen din Bangladesh să deturneze şi să intre cu un avion în clădiri ce aparţin unor oameni politici sau să ia pasagerii ca ostatici.

„Este vorba de o persoană periculoasă care lucrează într-un sector sensibil al Bangladesh Biman Airlines, companie aeriană cu care călătoresc şi demnitarii ţării”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.

„Sabbir Emam este pilot din anul 2014 şi a zburat cu aeronave de tip Boeing 737 ale companiei naţionale de transport aerian” a mai declarat acesta.

Gruparea islamistă Jamayetul Mujahideen  a fost acuzată de comiterea unui şir de atentate soldate cu zeci de victime, inclusiv cetăţeni străini, bloggeri atei, activiştilor pentru drepturile omului, cât şi membri ai minorităţilor religioase din Bangladesh.

Cel mai sângeros atentat a avut loc în luna iulie, anul trecut, când militanţii au executat 22 de ostatici într-o cafenea din capitala Dhaka. Atacul a fost revendicat şi de gruparea teroristă ISIS, dar guvernul din Bangladesh a negat orice implicare a acestora, conform agenţiilor de informaţii.

Organizaţia Jamayet Mujahideen este încă activă, în ciuda eforturilor poliţiei din Bangladesh de a-i elimina conducerea. Până în prezent, peste 70 de membri ai acestei organizaţii teroriste au fost lichidaţi de forţele de ordine.