Președintele Chinei i-a scris lui Kim Jong-un; Vrea relații „sănătoase” cu Coreea de Nord

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a trimis, joi, un mesaj liderului nord-coreean Kim Jong-Un în care şi-a exprimat speranţa pentru dezvoltarea unor relaţii „sănătoase şi stabile” între cele două ţări, potrivit presei de stat de la Phenian, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

Într-un gest extrem de rar, Xi Jinping a răspuns la mesajul de felicitare al lui Kim Jong-Un de săptămâna trecută cu privire la realegerea sa în calitate de lider al Partidului Comunist Chinez (CPC), în cadrul celui de-al 19-lea congres al partidului. Xi va rămâne la guvernare cel puţin până în 2022.

„Aş dori ca, în actuala situaţie, partea chineză să depună eforturi comune cu partea nord-coreeană pentru a promova stabilitatea durabilă şi dezvoltarea sănătoasă a relaţiilor dintre cele două naţiuni”, a declarat Xi Jinping.

Liderul de la Beijing a vorbit despre necesitatea de a „apăra pacea regională, stabilitatea şi prosperitatea comună”, prin intermediul unei „contribuţii pozitive” din partea ambelor state, potrivit agenţiei de ştiri nord-coreene KCNA.

Potrivit unor oficiali, o delegaţie chineză de rang înalt s-ar putea deplasa în Coreea de Nord în viitorul apropiat pentru o informare cu privire la rezultatul congresului Partidului Comunist, aşa cum a procedat după alegerile anterioare din 2012. Totodată, Beijingul menţine ca prioritate reluarea negocierilor pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene.

Schimbul de mesaje de prietenie dintre Xi Jinping şi Kim Jong-Un vin în contextul în care China este îndemnată de comunitatea internaţională să facă mai multe eforturi pentru a împiedica testele nucleare şi cu rachete balistice ale Phenianului, care au generat tensiuni la nivel global, precum şi înaintea unei vizite la Beijing a preşedintelui american Donald Trump.

China este cel mai important aliat al Coreei de Nord, dar în ultima vreme şi-a manifestat tot mai accentuat nemulţumirea faţă de programele nucleare dezvoltate de către regimul de la Phenian, îndemnând în mod repetat la reţinere în declaraţii şi acţiuni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...